Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Ravioli od cikle i sira

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev od cikle
300 g cikle
60 g maslaca
pola bjelanjka
sol, papar

Nadjev od sira
300 g Ricotta sira
pola bjelanjka
1 žumanjak
50 g krušnih mrvica
sol, papar

Tijesto
400 g brašna
4 žumanjka
2 žlice ulja
sol
mlaka voda
+
1 bjelanjak za premaz


Za nadjev od cikle, ciklu operite pa ju kuhajte oko sat vremena (ovisno o veličini cikle). Kuhanu ciklu ocijedite i isplahnite hladnom vodom, odrežite joj gornji i donji dio pa ju ogulite trljajući ju pod mlazom hladne vode.
Ciklu sameljite da bude kao «pire» ili ju jako sitno naribajte.
U loncu zagrijte maslac pa mu dodajte ciklu. Kuhajte na slaboj vatri 10ak min. Maknite s vatre i začinite solju i paprom. Kad se ohladi dodajte pola bjelanjka i dobro izmiješajte.

Za nadjev od sira, u posudu stavite Ricottu, pola bjelanjka, žumanjak, krušne mrvice, sol i papar pa dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.


Od žumanjaka, brašna, ulja i prstohvata soli zamijesite mrvičastu smjesu i onda u nju dodavajte mlaku vodu i mijesite da dobijete elastično tijesto.

Zagrijte odgovarajuću posudu (u pećnici) pa tijesto oblikujte u kuglu i pokrijte tom zagrijanom posudom. Ostavite da stoji 1 sat na sobnoj temperaturi.

Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta tanko razvaljajte.

Tijesto možete narezati na odgovarajuće komade pa ga onda stanjiti pomoću stroja za tijesto (meni se to neda, zato je to radim pješke – pomoću valjka za tijesto).
A ne bi bilo loše imati stroj za tijesto s nastavkom za izradu raviola, ili barem neku od mnogobrojnih varijanti daščica za raviole.
Ja nemam ništa od toga, pa zato improviziram: )

Na tijesto čajnom žlicom stavite hrpicu nadjeva od sira pa na njega malo nadjeva od cikle. Umuitite bjelanjak i njime premažite tijesto oko nadjeva.

Image and video hosting by TinyPic

Razvaljajte drugi dio tijesta i njime prekrijte nadjev. Dobro pritisnite da se tijesto slijepi, možete i pomoću drške kuhače.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Nožem ili zvjezdastim kotačićem narežite jastučiće (raviole). Pazite da režete točno tamo gdje je tijesto slijepljeno pomoću bjelanjka da nadjev ne bi izlazio.

Image and video hosting by TinyPic



(U originalnom receptu na tijestu treba pomoću čaše ili okruglog kalupića za suhe kolačiće naznačiti krugove željene veličine (ne ih odmah rezati, samo treba lagano pritisnuti čašu na tijesto da se vidi krug).
Onda nadjev od cikle treba staviti u slastičarsku špricu i staviti otvor br. 5 i onda na sredinu kruga treba pomoću šprice staviti malo nadjeva od cikle. Onda na drugu slastičarsku špricu treba staviti otvor br. 9 i napuniti špricu nadjevom od sira. Taj nadjev treba nanijeti oko nadjeva od cikle, s time da oko nadjeva od sira treba ostaviti 1 cm prazan rub. Taj rub treba premazati umućenim bjelanjkom i sve to prekriti drugim komadom tijesta i dobro pritisnuti da se tijesto slijepi oko krugova. Sada čašom treba izrezati okrugle raviole. Ako u raviolima ima zraka, izbušiti ih iglom.
Nisam radila takve raviole jer nemam slastičarske šprice s otvorima odgovarajućih veličina, a ionako mi je to malo previše zahtjevno za raditi:(



U loncu zakuhajte vodu. Posolite. Dodajte raviole i kuhajte ih 5-6 min.
Izvadite ih rupičastom žlicom i dobro ocijedite.

Raviole možete poslužiti s krušnim mrvicama poprženim na maslacu.


*Recept je sa stranice
http://www.essen-und-trinken.de/rezept/92170


Recepti s ciklom
Cikla punjena palentom i blitvom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Rižoto s ciklom



Post je objavljen 15.10.2008. u 09:14 sati.