Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Fracuska književnica Lydie Salvayre u Zagrebu i Rijeci



U organizaciji Francuskog instituta u Zagreb i Rijeku dolazi poznata fracuska književnica Lydie Salvayre, autorica romana “Običan život” (Sysprint) i “Moć muha” (Aora). Povod njezinom drugom gostovanju u Zagrebu jest objavljivanje njezinog trećeg hrvatskog prijevoda, romana “Društvo sablasti”, u izdanju Sysprinta.

Lydie Salvayre će u utorak, 14. listopada 2008. u 20:00 sati nastupiti u književnom klubu Booksa u Zagrebu (Martićeva 14d). S njom će razgovarati književnik i urednik izdavačke kuće Sysprint, Marinko Koščec i Miljenka Buljević.

U srijedu, 15. listopada 2008. u 17:00 sati, Lydie Salvayre će nastupiti u Medijateci u Zagrebu (Preradovićeva 5), a u četvrtak, 16. listopada 2008. u 19:00 sati u klubu Molekula u Rijeci (Delta 5/1).

Lydie Salvayre rođena je 1939. u obitelji španjolskih republikanaca izbjeglih u Francusku. Diplomiravši književnost, studira medicinu i specijalizira psihijatriju. Od 1983. živi u Parizu i radi kao pedopsihijatar u centrima za medicinsku psihopedagogiju pariških predgrađa. Premda je romane počela objavljivati u zreloj životnoj dobi, njihova zapaženost brzo raste. Već prvijenac, “Izjava” (La Déclaration, 1990) osvaja nagradu Hermčs za prvijence.
Slijede “Običan život” (La vie commune 1991), “Moć muha” (La puissance des mouches, 1995, dramatizacija 2005), “Društvo sablasti” (La compagnie des spectres, 1997; nagrada Novembre, knjiga godine po izboru čitatelja časpoisa Lire), “Prijelaz među neprijatelje” (Passage ŕ l’ennemie, 2003), “Milina metoda” (La méthode Mila, 2005), “Ne govori to” (Dis pas ça, 2006) i “Portret pisca kao domaće životinje” (Portrait de l'écrivain en animal domestique, 2007).

Zaigrano preplećući knjiški i govorni jezik, retoriku i stilske igre, tekstovi Lydie Salvayre najčešće uprizoruju obiteljske i profesionalne konflikte, dovodeći ih do apsurda. U njezinu promatranju svakodnevnog ljudskog ludila susreću se satira, patetika, moralizam i rabelaisovska groteska.

Ovo će biti drugo gostovanje Lydie Salvayre ove godine u Zagrebu, u lipnju je sudjelovala na Festivalu europske kratke priče koji se održavao u Zagrebu i Dubrovniku.






Post je objavljen 14.10.2008. u 11:37 sati.