Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Admiral Mullen: Nasilje u Afganistanu moglo bi se pogoršati sljedeće godine

Nasilje u Afganistanu eskalirat će u 2009., ne poduzmu li SAD i ostale zemlje hitne korake u borbi protiv talibanskih pobunjenika, rekao je u četvrtak zapovjednik združenog stožera američke vojske.

Tijekom protekle dvije godine nasilje u Afganistanu je raslo te mu je osim vojne pomoći Zapada, potrebna i gospodarska, diplomatska i politička pomoć, rekao je admiral Mike Mullen (slika) novinarima.

"Borbe su ove godine bile vrlo teške i bit će još teže sljedeće godine, ne uspijemo li odgovoriti na sve izazove", upozorio je Mullen dodajući da angažman u Afganistanu mora pojačati na svim poljima - političkom, diplomatskom, gospodarskom i vojnom.

No, SAD, NATO i ostale zemlje dosad nisu uspjele postići strateško jedinstvo nužno za suzbijanje nasilja.

"Jedna od velikih zadaća je razvoj sveobuhvatnog pristupa", rekao je admiral.

"Ne mislim da će se to promijeniti preko noći, ali očekujem da će sljedeća godina biti teža", dodao je.

Poseban su problem područja na istoku zemlje uz pakistansku granicu gdje, kako upozoravaju američki dužnosnici, postoje brojna utočišta militanata.

SAD trenutačno u Afganistanu ima 33.000 vojnika, od kojih je 13.000 pod NATO-ovim zapovjedništvom. Ukupno, rekao je Mullen, trenutačno u Afganistanu ima oko 64.000 zapadnih vojnika.

SAD namjerava poslati još gotovo 6.000, a pojačao je i pritisak na saveznike u NATO-u i ostale zemlje te od njih traži da pošalju još vojnika.

Američki general David McKiernan, glavni zapovjednik NATO-a u Afganistanu, zatražio je razmještanje još 15 tisuća američkih vojnika uz one koje je Pentagon već obećao. No te snage vjerojatno neće stići prije proljeća zbog trenutačnoga američkog angažmana u Iraku.

Dotad će Pentagon poslati više bespilotnih letjelica i helikoptera koje će povećati efikasnost postojećih snaga.

"Moramo pružiti dovoljno sigurnosti kako bi se ljudi osjećali sigurnima - za razliku od onoga što se dogodilo u Iraku - i kako bi se i druge stvari mogle promijeniti", rekao je.

No, nacrt nove Procjene nacionalnih obavještajnih službi (NIE) pokazuje da se u Afganistanu, zbog sve većeg nasilja i korupcije, već znatno urušila središnja vlast, napisao je u četvrtak New York Times. NIE bi trebao biti dovršen do izbora u studenom i bit će najiscrpnije američko izvješće o operaciji u Afganistanu.

NIE je službeni dokument koji odražava usuglašenu procjenu svih 16 američkih obavještajnih agencija i često e temelji na zasebnim izvještajima dostavljenim političkim dužnosnicima.

Post je objavljen 10.10.2008. u 16:57 sati.