Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Priopćenje 'Hrvatskog književnog društva'



Priopćenje 'Hrvatskog književnog društva'

Obavještavamo da je na godišnjoj Skupštini održanoj 2. 10. 2008.g, u Rijeci, donijeta odluka o preimenovanju Hrvatsko književno društvo "Osvit", u Hrvatsko književno društvo.
Prije godinu dana zbog nezadovoljavajućeg stanja u ostalim književnim društvima, koja su nerijetko lutala u političko i promovirale samo interese pojedinaca, književnici i kulturni aktivisti kojima je sve to bilo neukusno, odlučili su osnovati društvo koje neće imati nikakav drugi prizvuk osim - književnog. I sami iznenađeni
mnogim upitima za članstvo, društvo je uskoro preraslo okvire koje si je u početku zadalo, te je dosad doseglo sedamdesetak članova iz cijele Hrvatske.
Nanizale su se broje međunarodne suradnje, tuzemne i inozemne manifestacije, objavljene su brojne knjige i pokrenuto je nekoliko projekata koji će Rijeku u narednih godinu dana predstaviti kao jedan od najznačajnijih književno-kulturnih središta Hrvatske, ali i šire, a prvenstveno je riječ o Festivalu književnosti - Dan prijatelja knjige - koji će biti organiziran početkom studenog 2008. i Riječkih književnih večeri tokom ljetnih dana.
Štoviše, uskoro će se pokrenuti časopis za književnost i kulturu "Književno pero" koji će, uvjereni smo, predstavljati iskorak za riječku i hrvatsku časopisnu scenu.
Društvo je u samo godinu dana svojeg rada postalo prepoznatljivo kao jedno državno društvo, a u pogledu Rijeke kao jedno od najznačajnijih književnih udruženja. Rijeci, samo na čast može služiti da treće državno književno društvo, za razliku od ostala dva, ima svoje sjedište upravo u Rijeci čime se još snažnije ucrtava Rijeka na kulturnoj karti.

Valerio Orlić, predsjednik 'Hrvatskog književnog društva'








Post je objavljen 09.10.2008. u 19:24 sati.