Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pentagon: Ministar Gates ovoga tjedna u Makedoniji i Mađarskoj

Američki ministar obrane Robert Gates sudjelovat će ovoga tjedna na sastanku ministara obrane zemalja jugoistočne Europe u Makedoniji i na sastanku NATO-a u Mađarskoj, objavio je u ponedjeljak Pentagon.

Ruska invazija na Gruziju vjerojatno će biti jedna od glavnih tema rasprave na sastanku u Makedoniji, izjavio je visoki dužnosnik Pentagona.

Tijekom boravka u Makedoniji Gates će se susresti s ministrom obrane Ukrajine Jurijem Jehanurovom. Američki dužnosnici koji su govorili o pozadini tog susreta, kazali su kako se njime želi iskazati podrška Ukrajini i njezinom približavanju NATO-u.

Sastanak ministara obrane NATO-a u Budimpešti bit će usredotočen na operacije NATO-a, poglavito misiju ISAF-a u Afganistanu, kazali su dužnosnici Pentagona.

Na sastanku će sudjelovati i nečlanice NATO-a koje imaju snage u Afganistanu, a rasprava će se usredotočiti na dugoročni angažman zemalja sudionica misije u Afganistanu, dodali su.

"Ministar Gates se stvarno namjerava usredotočiti na budućnost NATO-a. Njegov izraz za to je 'institucionaliziranje transformacije', kako bi NATO bio sposoban gledati unaprijed", kazao je visoki dužnosnik Pentagona.

Na sastanku će također bit riječi o reformi sjedišta NATO saveza. Glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer pripremio je neke konkretne prijedloge o kojima će ministri raspravljati na sastanku.

Također će se raspravljati o multinacionalnom pristupu obrambenim kapacitetima Saveza, kao što je kupnja transportnih zrakoplova C-17 Globemaster III za jačanje sposobnosti NATO-a za organiziranje strateškog zračnog mosta. Zrakoplovi C-17s bit će stacionirani u Mađarskoj, a prvi trebaju biti isporučeni na proljeće.

Post je objavljen 07.10.2008. u 11:57 sati.