Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

MOLITVOM DO NEOVISNOSTI


Uloga krunice u Domovinskom ratu

Danas (7. listopada) crkveni kalendar spominje Blaženu Djevicu Mariju od Krunice, a sutra (8. listopada) državni kalendar ističe Dan neovisnosti. Hrvatska je kao država u jeku najstrašnijih žrtava proglasila potpunu samostalnost. Mnogi hrvatski vojnici za tu su se nezavisnost borili s Gospinom krunicom oko vrata. Što god se reklo i mislilo o hrvatskoj borbi za punu državnu nezavisnost - ona je doista za razliku od drugih takvih borbi posebno označena baš tim znakom Gospine krunice.

Mladi Hrvati mogli su i ne znati sve što o toj krunici treba znati, mogli su ne znati moliti, ali su se u borbi za narodnu slobodu htjeli označiti tim znakom koji su od djetinjstva gledali u uvijek umornim, a nikad klonulim rukama svojih majki i baka. Označili su se u tjeskobi bojišnice tim majčinim i bakinim znakom, što je značilo izravno se povezati s tihim molitvama i neizgovorenim željama svojih najdražih.

Odnekud su znali da je u tim molitvama bila uključena i hrvatska žudnja za slobodnom domovinom u vlastitoj državi. Bake i majke možda to ne bi znale jasno reći, ali svaka je od njih gajila i na mlade prenosila ljubav za ovu zemlju sa svom njezinom baštinom. Svaka je htjela da obitelji budu u narodu svoje na svome i među svojima. U najtjeskobnijim trenutcima ta se je i neizrečena ljubav prenosila na mlade koji su morali, unatoč svim svojim slabostima, krvlju i životima braniti najdraže svetinje.

Svaki se od njih krunicom označen našao u službi one Isusove majke kojoj je blaženi nadbiskup Stepinac u doba beogradske diktature u Mariji Bistrici stavio na glavu zlatnu krunu davnih hrvatskih kraljeva, da sačuva tu neotuđivu državnost, tu neporecivu slobodu za bolja vremena. I to se je krvlju steklo i državno potvrdilo proglašenjem nezavisnosti. Ne bi se to smjelo zaboraviti...

Živko Kustić
(Jutarnji list, 7.-8.10.2008.)



Post je objavljen 07.10.2008. u 23:40 sati.