Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Ekvadorijanska legenda o zaljubljenom kondoru

"Ovo je prica o jednoj djevojci, koja je pasla svoja stada na visoravni, cekajuci da joj pridje neki zgodan mladic i zaprosti je. Jednoga dana, ugleda jednog mladica, crnog, visokog, mrsavog, u poncu, s bijelim salom oko vrata, kako baca kamencice da privuce njenu paznju.

I cura, zaljubivsi se u zgodnog udvaraca, odgovori na njegov galantni poziv, vracajuci mu kamencice, sve dok joj on nije prisao i zagrlio je, u znak njihove ljubavi.

I sljedece jutro, mladic ju je cekao na istom mjestu. A ona mu je prigovorila, zasto nije dosao do njene kuce, da razgovara s njenim roditeljima. On joj odgovori da joj je najprije zelio pokazati svoju kucu. Ona odmah prihvati, a on skine svoj ponco, i rasiri svoja velika krila!
Ona se jako preplasi, a on ju uhvati oko struka, i ponese na vrh planine Quilotoa, gdje se nalazi njegovo gnijezdo.

Videci da kondor nosi djevojku, citava zajednica se naoruza stapovima i kamenjem, nahuska pse i popne se do gnijezda, spasivsi preplasenu djevojku.

Roditelji su je poslije, radi opreza, drzali zatvorenu, ali djevojka nije prestajala plakati, iz dana u dan...

Jedino sto je zeljela, bilo je vratiti se u gnijezdo, tamo daleko, u planini...

A jednoga dana, roditelji su je vidjeli, kako se sva sretna smije, ubrzo otkrivsi razlog njene iznenadne promjene: i njihovoj kceri izrasla su krila!
Isti taj tren, ona se vinu, i odleti prema gnijezdu, gdje ju je cekao njezin dragi!"
(sa spanjolskog prevela Drina Cavar)


Post je objavljen 07.10.2008. u 20:41 sati.