Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zagreb je preuzela mafija



Današnjim ubojstvom Ivane Hodak usred dana može se reći da se sigurnosni sustav RH raspao. Simptomatično ili ne, to se upravo dogodilo za vrijeme ministrovanja Berislava Rončevića kojeg premijer Sanader tako zdušno brani od kritičara kojih svakim danom ima sve više.

Podsjetimo samo na slučajeve mafijaškog premlaćivanja Duška Miljuša, Igora Rađenovića i Josipa Galinca koji su srećom ostali živi te ubujstvo mladog Luke Ritza stradalog od najobičnijih huligana zbog nekoliko kuna i mobitela. Koji je odgovor vlasti bio na sve te događaje? Smjena načelnika zagrebačkog MUP-a i postavljanje Branka Perana koji nije čak niti dobio potporu zagrebačke skupštine. Da je izbor Perana potpuno kriv ukazuje i informacija da je Peran došao iz policijske uprave treće kategorije po obimu posla u policijsku upravu prve kategorije, ali i saznanje da je upravo Peran onaj policijski načelnik šibenske policije koji se bavio blogerima umjesto kriminalom.

Čak niti Rončevićevo laganje predsjedniku Mesiću da policija ne drži predmete u ladicama, da bi se još istog dana prolomila priča iz Dubrovnika kako policija tada već desetak dana nije ništa poduzimala po pitanju nestale australke, sve dok se i sam vrh australskih vlasti nije osobno umiješao u taj slučaj, nije Rončeviča uzdrmala. On mrtvo hladno izjavljuje da sigurnost nije ništa lošija nego u Europskim gradovima pri tome zaboravljajući da je nekad sigurnost u Zagrebu bila toliko viša od ostatka Europe da je tadašnji američki veleposlanik Peter Galbright sam džogirao na Zrinjevcu bez pratnje bodyguarda. Možete li danas zamisliti takvu situaciju?

Pomislili ste da će možda nakon današnjeg slučaja ubojstva Ivane Hodak, Rončević ponuditi ostavku? Ne budite naivni, Rončević je s misijom na mjestu ministra policije, baš kao što je bio i na mjestu ministra obrane. Prvo je trebalo do kraja razmontirati vojni sustav kako bi članstvo u NATO-u postalo neizbježno, a sad treba razmontirati i ono malo policijske struke kako bi kriminal i dalje nesmetano vladao ovom zemljom. Rončević doslovno drži Sanadera za jaja. Prisjetite se samo odakle Sanaderu kuća u Zagrebu i bit će vam puno toga jasno. Istraga nikad nije pokrenuta.

Čak i da policija kojim slučajem nešto napravi, slučaj dolazi u ruke pravosuđa čija ministrica je Ana Lovrin, prva velika prepreka u provođenju bilo kakvih suvislih reformi pravosuđa koju Europska komisija također navodi u svojim izvješćima kao problem. Gotovo svi sudski procesi protiv organiziranog kriminala potpuno su propali i nema naznaka da će se išta promijeniti u bližoj budućnosti. Svi očekuju da Zagorac na suđenju progovori o devedesetima, draguljima i milijunima nestalih dolara namijenjenih za obranu RH. Ništa od toga… zaboravite… kako su ubili Ivanu tako mogu i njegovog sina. Što god mislili o Zagorcu, on će ako treba i robijati ali svojeg sina nastojat će zaštiti koliko je to god moguće. Država to ne može, ne želi i neće. Previše je ljudi u samom vrhu vlasti upleteno u sve to…

Predstave za Europu i narodne mase tipa akcija Maestro i Indeks odvijat će se i dalje, no na kraju stradati će samo sitne ribe na kraju hranidbenog lanca. Oni na vrhu piramide ostati će zaštićeni, a tko se bude usudio dirati u njih zadesit će ih sudbina Miljuša, Rađenovića, Galinca… ili možda pak i Ivane?

Iznenađeni? Probudite se… sutra bi se to moglo i vama desiti…

Post je objavljen 06.10.2008. u 15:16 sati.