Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podloga

Marketing

Dijaspora

http://bs.wikipedia.org/wiki/Dijaspora
Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dijaspora (starogrčki “¹±ĆĄæĮ¬ = rasutost, rasprostranjenost) označava od druge polovine 20. vijeka skupinu ljudi ili etničke grupe, koje su pod pritiskom sile napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer odrešenih vjerskih skupina.
Prvobitno je pojam dijaspora označavao samo Jevreje, koje su Babilonci 586. godine p.n.e. istjerali iz Judeje, a Rimljani ih 135. godine istjerali u sve krajeve Rimskog carstva.

Svaki dan, u skoro svakom pogledu sve manje se slazem sa tim ljudima.
Razumijem da su imali razloga otici i ostati negdje. Ako su ostali znaci dobro im je, barem se nadam. Ali ne razumijem njihovu neprekidnu zelju da kakaju na maticnu zemlju. Ok, osjecaju gorcinu jer sigurno nisu otisli jer bilo im je super ovdje, ali zar je u tom bijelom svijetu i europama bas toliko dobro da tece samo med i mlijeko, pticice cvrkucu, dijeca veselo skakucu ulicom, sve savrseno funkcionira, a tu kod nas samo crno pod noktom. Nekako mi ta prica ne klapa. Ne znam, mozda sam preosjetljiva na 'rvatcku.


Post je objavljen 06.10.2008. u 14:21 sati.