Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Gusenbauer: o pristupu Hrvatske u EU nema referenduma

Austrija podupire hrvatski put u EU i o pristupu Hrvatske u EU Austrijanci se neće izjašnjavati na referendumu, rekao je savezni austrijski kancelar Alfred Gusenbauer u nedjelju u "Novinarskom satu" na austrijskoj javnoj televiziji OeRF.

"Mi ćemo kada dođe vrijeme odluku Europske unije o pristupu Hrvatske u EU ratificirati u saveznom parlamentu bez referenduma", rekao je austrijski kancelar Gusenbauer. Međutim, kad je u pitanju Turska, Gusenbauer je istaknuo da je "samo po sebi razumljivo da će se austrijski narod o pristupu Turske EU izjasniti na referendumu.

Potporu Hrvatskoj ponovio je i čelnik Socijaldemokratske stranke Werner Faymann koji bi sljedeći tjedan trebao početi pregovore o sastavu nove austrijske vlade.

Gusenbauer je ponovio prijašnje stajalište Socijaldemokratske stranke (SPOe)da će o važnim odlukama Unije ubuduće Austrijanci odlučivati na referendumu. Lisabonski ugovor Austrija je već ratificirala, pa prema tome nema nikakvih zapreka u tom pogledu, dodao je Gusenbauer.

O utjecaju krize svjetskih financijskih tržišta na bankarski sustav u Austriji Gusenbauer je kazao "Austrija je država štediša i banke imaju dobar bonitet tako da savezna vlada nije trebala donositi nikakve posebne mjere. U slučaju da se nešto novo dogodi vrijedi već postojeća mjera da štediše dobiju isplatu od 20.000 eura što država garantira". Naglasio je da su austrijske banke osigurane kroz sigurnosne mehanizme Austrijske narodne banke, zatim Ministarstva financija, i u slučaju bilo kakve opasnosti ti sigurnosni mehanizmi će odmah reagirati.

"Štedne knjižice su sigurne u Austriji, a u ovim kriznim vremenima na financijskim tržištima najsigurnija je štedna knjižica", zaključio je Gusenbauer.

Post je objavljen 06.10.2008. u 11:37 sati.