Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kanadski premijer: NATO ne može zauvijek ostati u Afganistanu

Kanadski premijer Stephen Harper, koji je obećao da će povući kanadske vojnike iz Afganistana do 2011., upozorio je u petak da neki zapadni čelnici pogrešno misle da bi NATO-ove snage mogle tamo ostati zauvijek.

Kanada ima približno 2500 vojnika razmještenih u Kandaharu na jugu Afganistana, gdje su talibani jaki, a od 2002. poginulo je 97 kanadskih vojnika i jedan diplomat.

Harper je ove godine, nakon snažnog političkog pritiska i pritiska javnosti, pristao vratiti kanadske vojnike do kraja 2011., premda je u početku govorio da Kanada neće napustiti Afganistan dok se ta zemlja ne bude sposobna preuzeti odgovornost za svoju sigurnost.

"S drugim zapadnim čelnicima ne slažem se u tome da u Afganistanu možemo ostati zauvijek. Želimo li doista uspostaviti mir u toj zemlji i vidjeti njezin razvoj, moramo uvježbati afganistansku vojsku i policiju da preuzmu veću odgovornost za svoju sigurnost... To nećemo postići ne budemo li odredili rok i nastojali ga poštovati", rekao je Harper u televizijskoj predizbornoj debati.

Ankete pokazuju da bi Harperovi konzervativci mogli ponovno pobijediti na izborima 14. listopada.

Post je objavljen 03.10.2008. u 14:04 sati.