Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arcanoid

Marketing

Fond branitelja prodaje INU

Fond branitelja odlučio prodati 7% dionica INE Mađarima. Krasno, još nedavno su graktali kako je cijena dionice od nekih 2800 kuna preniska. Sada kada je dionica zbog svjetske recesije još malo niža oni dubokoumno zaključuju kako je to sada dobra cijena. Ne bi pričekali da se tržište malo stabilizira pa onda prodati koku koja nese zlatna jaja po višoj cijeni ili još bolje, zadržati ju za sebe pa ubirati profit na tim jajcima. Novac će uložiti u nešto drugo samo se pitam što je to unosnije od naftnog biznisa.
Sve mi to pomalo smrdi na famoznu kuponsku privatizaciju. Stradalnici Domovinskog rata su svojedobno dobilo kupone a dionice nisu ni vidli. Kupone su morali dati nekim diletantima na upravljanje koji će im navodno isplaćivati profit. Fondovi su sve ukakili a sebe dobro opernatili. Ovo sada mi pomalo izaziva «dežavu» od prije desetak godina.
Pa zar stvarno imamo samo smeča koji bez srama rasprodaju nacionalno dobro? INA je i prije sama za sebe bila jaka tvrtka pa ju nije trebalo ni prodavati MOL-u. Čemu tražiti strateškog partnera u nekom tko je slabiji od INE kao što je bio MOL? Ali, (opet ima ono jebeno ALI) kako bi netko strpao proviziju u džep bez rasprodaje. Tako i sada slijedi rasprodaja zbog nečijeg privatnog interesa. Mi branitelji tu transakciju nećemo osjetiti kod isplate dividende.
Osobno mislim da će braniteljski fond oslabiti pa je možda sada pravo vrijeme da se proda udio dok se za njega može još nešto dobiti. U dogledno vrijeme biti će "papala maca". Nije maca papala nego se netko od vodećih lopina u fondu opernatio.
Možda su mulci koji nemaju pojma o tržištu kapitala ili jako dobro znaju što rade za svoj privatni interes. Rekao bih ovo drugo.



Post je objavljen 02.10.2008. u 14:47 sati.