Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Zapovjednik ISAF-a u Afganistanu traži hitna pojačanja

Zapovjednik misije NATO-a Afganistanu (ISAF), američki general David McKiernan, izjavio je jučer da su mu potrebna pojačanja "čim je prije moguće", jer borba s talibanima postaje sve teža i sve veći broj stranih boraca dolazi u Afganistan preko pakistanske granice.

"Dodatni vojni kapaciteti koji su zatraženi, potrebni su čim je prije moguće", rekao je general McKiernan na konferenciji za tisak u Pentagonu, dodajući kako se nada da će nove postrojbe biti osposobljene za borbu protiv pobunjenika kao i za obuku afganistanske vojske.

Naglasio je da treba više pojačanja od zatraženih 10.000 vojnika, kako bi pojačao vojnu kampanju na jugu i istoku Afganistana, gdje je nasilje eskaliralo.

McKiernan je upozorio da je ove godine došlo do značajnog povećanja broja stranih boraca u redovima pobunjenika, uključujući Čečene, Uzbeke, Saudijce i Europljane, koji u Afganistan ulaze preko Pakistana.

Predsjednik George W. Bush, koji je primio McKiernana u Bijeloj kući, izjavio je nakon brifinga koji mu je general podnio, da je u Afganistanu postignut napredak usprkos teške borbe s pobunjenicima.

"Bilo je teških borbi. Mi odajemo počast američkim postrojbama koje su se toliko žrtvovale da Afganistan više nikada ne postane utočište za teroriste koji će napadati naše građane", rekao je Bush.

Američki je predsjednik istaknuo napredak u zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i prometu u Afganistanu, rekavši kako "ubojice" ne mogu podnijeti taj napredak.

U Afganistanu je trenutačno oko 33.000 američkih vojnika, 20.000 koji se bore s talibanima i al Qaidom i 13.000 u sastavu misije ISAF-a.

Prema navodima američkih dužnosnika nasilje u Afganistanu je ove godine u porastu za 30 posto, a broj poginulih američkih vojnika najveći je od intervencije u toj zemlji 2001. godine.

Post je objavljen 02.10.2008. u 14:36 sati.