Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Šibenik: sjednica Odbora za civilnu zaštitu NATO-a i trodnevni seminar

Sjednica Odbora za civilnu zaštitu NATO-a i trodnevni seminar počeli su danas u Šibeniku u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske te civilnih struktura NATO saveza.

Na seminaru kojemu su teme - civilna potpora planiranju vojnih akcija, vojna potpora civilnim vlastima te partnerstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, sudjeluje 125 predstavnika iz NATO saveza i 36 država.

"Hrvatska je izuzetno dobar partner i jako je pridonijela izgradnji partnerskih odnosa s NATO savezom", rekao je na konferenciji za novinare u Šibeniku čelnik NATO-a za civilno planiranje za izvanredne situacije Carsten Fausboll.

Također je izrazio zadovoljstvo, jer će Hrvatska za nekoliko mjeseci postati punopravna članica NATO saveza.

Fausboll je naglasio i važnost regionalne suradnje - sa sedam država predstavnica Mediteranskog dijaloga kao i četiri države Istanbulske inicijative za suradnju.

Preduvjet svakog razvitka je gospodarstvo, a Hrvatska kao turistička zemlja osobito mora jačati sigurnost i stabilnost, rekao je na konferenciji ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

Trut je napomenuo kako je potpora građana za ulazak Hrvatske u NATO savez značajno porasla nakon vježbe zaštite i spašavanja 'IDASSA 2007.' , NATO-ove civilne vježbe koja je dobila i najviše ocjene UN-a i EU-a.

Na pitanje je li se što promijenilo u sustavu zaštite i spašavanja od kornatske tragedije, Trut je rekao da je došlo do pozitivnih promjena, o čemu svjedoči dobro odrađena protupožarna sezona, a naglasio je i važnost sudjelovanja lokalne samouprave u stvaranju što efikasnijeg sustava.

U sklopu seminara Odbora za civilnu zaštitu NATO-a, među ostalim, bit će riječi i o zaštiti od kemijskih, bioloških ili radijacijskih posljedica mogućih terorističkih napada kao i zaštiti kritične infrastrukture i informiranju javnosti u kriznim situacijama, najavljeno je na današnjoj konferenciji.

Post je objavljen 01.10.2008. u 14:29 sati.