Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Miljenko Jergović - 'Freelander' (Naklada Ljevak, 2008.)


Naklada Ljevak objavila je hrvatsko izdanje romana 'Freelander' Miljenka Jergovića, prethodno već objavljenog prošle godine kod sarajevske izdavačke kuće 'Ajfelov most' :



Miljenko Jergović
'Freelander'

Naklada Ljevak
125 str. , meki uvez
cijena: 125,00 kn

Riječ izdavača
Samo jedan telegram o stričevoj smrti je dovoljan da Karlo Adum krene na stvarno putovanje u Sarajevo ali i na metaforičko putovanje u vlastitu prošlost. Adum, umirovljeni profesor povijesti, udovac, neprilagođen poput mnogih koji su jednom došli iz Bosne, živi u Novom Zagrebu kao u nekom dobrovoljnom izgnanstvu, a patetiku vlastitog osamljeništva liječi posprdnošću i cinizmom. U Sarajevo putuje prastarim Volvom, kupljenim sredinom sedamdesetih u vrijeme kad su se dizali krediti ili kupovale vikendice.
Njegovo je putovanje u Bosnu somnambulno, fragmenti iz djetinjstva i kasnijeg zagrebačkog života podudaraju se s pejzažima bosanske entropije, krhotinama zadnjih barbarstava, sumnjičavim konformizmima, neizrečenim predrasudama. Čak i sasvim banalni događaji poput nogometne utakmice, objeda u šund-restoranima ili mučenja životinja na stadionu zbivaju se u čudnovatoj izmaglici, na rubu fantastike, duboko u balkanskom post festumu, ovog puta, čini se, doista na kraju povijesti. Adumov život, iako nimalo običan, naposljetku ispada nevažan i besmislen.

Novi prozni naslov Miljenka Jergovića “Freelander” (nastao kao dio književno-izdavačkog projekta pisca Semezdina Mehmedinovića) zanimljiva je kombinacija romana ceste, Bildungsromana i sirove melodrame, te je jedna od najuspješnijih autorovih knjiga.



Moja kritika Jergovićevog romana 'Freelander' dostupna je na ovome linku






Post je objavljen 01.10.2008. u 13:13 sati.