Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader: američka ratifikacija signal je i drugim zemljama članicama NATO-a

Predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader ocijenio je kako je američka ratifikacija protokola o pristupanju Republike Hrvatske u NATO iskaz prijateljstva i partnerstva između Hrvatske i SAD-a, te signal drugim zemljama članicama NATO-a da to što prije učine, kako bi Hrvatska na summitu toga saveza u travnju sljedeće godine mogla sudjelovati kao punopravna članica.

"Naša je želja da Hrvatska na summitu NATO-a koji bi se trebao održati 3. travnja 2009. u francuskome Strasbourgu i njemačkome Kehlu, sudjeluje kao punopravna članica toga saveza", rekao je premijer Sanader gostujući sinoć u "Dnevniku plus" Hrvatske televizije (HTV).

Istaknuvši da je za Hrvatsku bio dobar i uspješan protekli tjedan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), podsjetio je kako je SAD, kao vodeća sila svijeta, baš u tom tjednu fokusirao ratifikaciju protokola o hrvatskome članstvu u NATO, što je i veliki signal drugim zemljama da to učine.

Premijer Sanader napomenuo je kako mu je američki predsjednik George Bush prošli utorak, dan prije ratifikacije spomenutoga protokola u Senatu, to u osobnome povjerljivom razgovoru i najavio.

Premijer Sanader očekuje da će većina zemalja članica NATO-a ratificirati protokol o hrvatskome članstvu u NATO-u do kraja godine, a sve članice u prva dva mjeseca 2009. godine.

Napomenuo je da bi Litva mogla ratificirati taj protokol već danas, budući da mu je to za boravka u New Yorku najavio predsjednik Litve Valdas Adamkus, te da mu je i bugarski premijer Sergej Stanišev rekao kako Bugarska želi ratificirati protokol tijekom posjeta Bugarskoj predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića.

Kada je pak riječ o pristupnim pregovorima Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji (EU), premijer je uvjeren da će se pregovori završiti do kraja 2009.

Procijenio je da će Republika Hrvatska sigurno završiti svoj dio posla, dodavši kako Hrvatska očekuje da i Europska komisija na vrijeme reagira na hrvatske prijedloge.

Jer, kako je rekao, "svjestan sam da je 'za tango potrebno dvoje' i da postoje teški izazovi u pregovorima".

Premijer Sanader rekao je također kako je siguran da je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dobar prijatelj Hrvatske.

S tim u vezi je podsjetio da mu je predsjednik Europske komisije Barroso još na početku mandata rekao kako želi da njih dvojica "uvedu Hrvatsku u EU", te da mu je prije nekoliko dana u Bruxellesu Barroso rekao kako želi da Hrvatska završi pregovore do kraja mandata Europske komisije kojoj predsjedava, a njezin je mandat do kraja listopada 2009. godine.

Na izravno novinarsko pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika Republike, Sanader je rekao kako sve učestalije pozive da se kandidira osobno shvaća kao kompliment svemu što radi te kao kompliment Vladi i stranci kojoj je načelu.

Napomenuo je kako je svjestan da je to pitanje koje zanima hrvatsku javnost te da razumije razloga za zanimanje jer predsjedniku Stjepanu Mesiću istječe mandat za godinu i nekoliko mjeseci.

Dodao je da kao predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske zajednice može reći da će se o tomu razgovarati za godinu dana i odlučiti tko će biti kandidat.

A na pitanje bi li njegov san bio "osvajanje Pantovčaka", Ivo Sanader je opetovao da su njegov san i njegova politička misija "uvesti Hrvatsku u EU i NATO" te "da smo blizu toga cilja i da ćemo ga zajedno s hrvatskim narodom u domovini i iseljeništvu i ostvariti".

Post je objavljen 30.09.2008. u 15:08 sati.