Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Vehid Gunic-EVROPO,STIDI SE(600 dana u opkoljenom Sarajevu)

MAJ 1993.GODINE

1.maj
Kukavan 1.maj.Cijeloga dana trajali najzesci napadi na Brcko,Gradacac,Bihac i Gorazde.Moramo izdrzati.
U Zenici svirana prvomajska budnica kao u najsretnija mirnodopska vremena.U Atini odrzan novi sastanak.Prisutni:Vens,Oven,Curkin,Bartolomiju,
Izetbegovic,Tudjman,Milosevic,Cosic,Bulatovic i zlocinac K.
U Sarajevu od granatiranja poginulo osmero,a ranjeno dvadeset Sarajlija.Radio-Beograd kaze da smo to uradili mi.Takve lazi na Srni izgovara i dojucerasnji kolega Dragan Bozanic koji zbog slabog vida,stalno terepce.Izgovarajuci ove lazi nije ni trepnuo.

16.maj
U Milstrihtu(Irska)odrzana Pjesma Evrovizije.Nas Fazla-bend veoma toplo primljen.Podijelili smo sa Hrvatskom petnaesto i sesnaesto mjesto i time stekli pravo da i iduce godine nastupamo na Evroviziji.Fazla je pjevao pjesmu Dina Dervishalidovica"Sva bol svijeta"za koju je rijeci napisao Fahrudin Pecikoza.
Fazla djelovao bas evropejski.Iz sjene sam se pacao u poslove oko odlaska naseg predstavnika na Evroviziju.Onaj ko to treba da zna-vec zna.
Deseti dan nema struje,treci dan nema vode.Na svim ratistima traju borbe.Sinoc ponovo granatirano Alipasino Polje.U mome komsiluku,ispred Tetovske 17,
granata je povrijedila troje djece i jedno usmrtila.
Prije cetiri dana objavljena mi je prva knjiga iz edicije"Meraklije".U normalnim uvjetima,radovao bih se do neba.Ovako,osjecam se prilicno praznim,ali nada i nesnosni isijas drze me uporno.

17.maj
Na sarajevskom aerodromu sinoc su zapovjednik HVO Milivoj Petkovic i cetnicki djeneral Mladic potpisali neki ugovor o primirju.Petkovic kaze da,zapravo,i nema sukoba izmedju cetnicke vojske i HVO.Dodaje,pri tome:"A to sto pokoja granata padne,Boze moj..."Svasta.Nije li na pomolu cvrsci savez protiv nas...
...Neprekidno pada kisa.Ljudi,zene i djeca hvataju kisnicu iz lokvica,sa slupanih automobila i sa drugih mjesta na kojima je moguce uhvatiti koju kap vode.
Pred ponoc,neocekivano,dosla struja.Trka po stanovima.Zuje usisivaci,krckaju pretis-lonci.Zene,jadne,konacno docekale malo struje,pa se rastrcale visesmjerno.Struje nestalo oko sedam sati.

18.maj
I sinoc,oko ponoci,ponovo dosla struja.Vode nema.Kum Dzemal Dragolj dovezao nam je oko 30 litara vode.Fatma je rastrgana na poslu.U dva stana,na dva razlicita lokaliteta,drzi nastavu za nekoliko kombiniranih odjeljenja.Natovarena joj je radna obaveza koja je cak dva puta veca nego u mirnodopskim vremenima.Na posao prolazi kroz dva snajperska koridora.I to je bosanski patriotizam...

Post je objavljen 30.09.2008. u 15:02 sati.