Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

BeatNocha

četvrtkom | 18.00

Flying Lotus
Los Angeles
Warp Records, 2008.


Image Hosted by ImageShack.us

Kad se radi o elektronskoj glazbi koju bi mnoge ustaše u srcu rado poslali na Drinu (jer pomiče granice, kužite?) nema bolje firme od Warp Recordsa, povijesno bitne sheffieldske IDM čeličane koja je mini revoluciju započela 1989. singlom "Track With No Name" Forgemastersa a nastavila je uživljavajući se u ulogu sigurne kuće koja je udomila Autechre, Boards Of Canada, Plaid, Marka Bella i jednog, ne znam jeste li čuli za njega, Richarda D. Jamesa. U posljednje vrijeme ta sigurna kuća udomljuje i neke gitarističkija imena tipa !!! ili Maximo Park (svojevremeno je izdala album i Vincent Gallu), no, sve poslovne odluke na stranu, Warp, ako je suditi po ovom naslovu, i dalje zna od kakvog je materijala sazdana njegova jezgra.

Jer "Los Angeles", prvi europski dugosvirac Stevena Ellisona, stažiste na losanđeleskoj underground dj sceni, (ime stvoreno brojnim, kako izvješća govore, ubojito dobrim lajv nastupima ali i brojnim remiksevima) kao da je skuhan po Warp receptu: krckanje zgužvane statike, slomljeni gruvovi koji kao da imitiraju ljudske osobine svojim mušićavim obrascima ponašanja i hrpa ugodnog šuma. Sav taj, na uho, nekontrolirani, a u biti, vrlo kontrolirani kaos zvukova Ellison koristi kao nevjerojatno jak začin višeslojnim orkestracijama i kreativno polomljenim ritmovima u maniri drugih underground hip hop producenata sa lijeve američke obale, imena kao što su Madlib, Ammoncontact, Daedelus, Sa-Ra, Nobody, Koushik ili Exile. Ova imena možda vam, kao i meni, malo znače, no, sve su to Amerikanci koji su usavršili rad sa nusproduktima noisea, statikom, zvukovima krckanja ploče i sličnim šumovima.

Ellisonov Leteći Lotus vozi nas glavnom sirupastom avenijom po zabluranom Los Angelesu, ako ćemo poetski. Ako ćemo činjenice, jazz, funk, glitch psihodelija, zvukovi 8-bitnog svijeta starih kompjuterskih igara te semplovi stvarnog svijeta kombinacijama stvaraju jednostavne ali bogate melodije. Ellisonovi ritmovi kao da zamuckuju no zajedno sa morem šumova i prljavštine koja kao da se nakupila na gramofonsku iglu odlično funkcioniraju.

Ovaj album je bez prestanka zavaljan u bogate sintisajzerske padove, stare semplove ritma i komadiće vokalnih semplova. Sve na njemu je vrlo glasno a niti jedan element ne iskače kao glavni, što će reći da je Ellison vrlo vješt producent.

Još jedna stvar, karakteristična za Ellisonov način aranžiranja je ta da on ne razvlači ideje, već sasvim suprotno – kad uhvati dobar gruv ili melodijsku kuku ili bilo koji drugi element – ne iskorištava ga slijedećih nekoliko minuta lupiranjem ili kompliciranjem glazbene naracije već ga okrene nekoliko puta, izefektira, doda mu novi audio sloj, dovede ga do vrhunca i brzo odlazi na slijedeći. Tako da album neprestano mutira kroz kratke instrumentale; sveukupno tracklisting u 43 minute i 26 sekundi nabroji 17 adresa spojenih u jedan neprekinuti niz povezan, a čim drugim, nego ambijentalnim šumovima i sličnim zujanjima najbolje opisanim kao padovima napona.

"Los Angeles" ima još jedno lice za pokazati, vokalnu stranu, koja zajedno sa sporijim, atmosferskijim, ambijentalnijim instrumentalima namočenima u slojeve producentskih glitch trikova i bržim hiphopastijim i gruvastijim instrumentalima, nudi ono što zovemo pjesmama. Također podatak koji otkriva još jednu zanimljivu stranu Stevena Ellisona je taj da je njegova prateta ni manje ni više nego pokojna Alice Coltrane, pijanistica, harfistica i supruga Johna “A Love Supreme” Coltranea. Mmm.

Svakako djelo za cjelovito slušanje, jedan od onih albuma koji od početka do kraja imaju priču za ispričati, kako sonično tako i atmosferski, jedan od onih koji dišu i imaju svoj život. Zvučno zanimljiv i bogat teksturama, idejama i najboljim gruvovima u mnogo vremena.

Vrlo dobro, vrlo atmosferično i nadahnuto s obzirom da se, u biti, radi o instrumentalnoj hip hop ploči. Apsolutna preporuka!

City at night, city at night!: Breathe. Something/Stellar Star, Beginners Falafel, Camel, Melt!, Golden Diva, GNG BNG, Parisian Goldfish, Sleepy Dinosaur, Robertaflack (feat. Dolly), Auntie's Lock/Infinitum (feat. Laura Darlington)

Ubi, ubi, ubi svemircaaa!: www.flying-lotus.com/destroy

Ovaj četvrtak (02.10.08.) u 18.00 na 98,4 FM:

TV On The Radio
Dear Science
Interscope/4AD, 2008.


Image Hosted by ImageShack.us

Novi album! Orajt!

Bo bo bo bo bo bo bo bo itd.,
ek.



Post je objavljen 29.09.2008. u 13:51 sati.