Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

OBNOVLJENI I OSVJEŽENI

Za nama je još jedna duhovna obnova. Treći put s Kristoforima i gosp. Josipom Lončarom. Očekivanja su bila velika. Kristofori - oni koji nose Krista, sinonim su za kvalitetnu glazbu kojom osvajaju svako srce, a brat Josip, duhovan i iskusan učitelj koji nas svaki put uvede u jedno novo područje kršćanskog nauka i duhovnosti. Tema obnove bila je Euharistija. Pomislila sam, sigurno mu je ponestalo kvalitetnih tema.

Zar se nama kršćanima i katolicima od rođenja, koji smo svakodnevno u crkvi, može još nešto reći o Misi? Kad je gosp. Lončar rekao da je o istoj temi govorio voditeljima karizmatskih zajednica, znala sam da će nas pokušati zaroniti ispod razine naših praktičnih i površnih znanja o Misi, a kad je spomenuo riječ mistika, vjerujem da su i svi ostali sudionici obnove poželjeli razumjeti o čemu govori.

Prvi dan, petak, radni dan. Crkva je puna, Kristofori dobro raspoloženi. Frama i Zajednica Emanuel, zajedno s ostalim gostima radosno slave Gospodina. Gospodin Lončar uvodi nas u temu, kratkim i zanimljivim predavanjem o Misi. Postavlja nam i nekoliko jednostavnih pitanja za razmišljanje. Razgolićuje, u našim mislima, pogrešne i nesigurne stavove o Euharistiji. Ozračje učenja, praćenog Božjim blagoslovom.

Subota, tiho slavljenje, Misa, predavanje. Otkrivaju nam se nove činjenice i mijenjaju stari pristupi. Ne želimo izginuti u neznanju. Zahvaljujemo Gospodinu na ovom milosnom trenutku kad nam po riječima dragog gosta otvara oči. Želimo učiti i znati.

Nakon predavanja, molitva za iscjeljenje. Na žalost, nije se našao nitko hrabar tko bi posvjedočio Božju ljubav, javno. Rastali smo se, kao i obično, radosni i puni Duha Svetoga, slaveći Gospodina.

Nedjelja! Isus je Gospodin! Aleluja! U punu crkvu Ivana Krstitelja stižu hodočasnici iz Splita. Kristofori, Kristova ruža - mali zbor, Frama i Emanuel zajedno s nazočnima slave Isusa. Što reći? Duh Sveti na djelu. Jedan stariji gospodin šapnuo mi je: Ako postoji raj na zemlji, ovdje je. Radost se prelijevala crkvom. Ruke su bile visoko podignute. Slavili smo živoga Boga, a on je na nas obilato izlijevao svoje darove. Puk koji kroz život korača umoran i opterećen, digao je ruke svome Stvoritelju i primio milosti ozdravljenja, pokajanja, oslobađanja, opraštanja, radosti i ljubavi koja suvremenom čovjeku najviše nedostaje. Ušli smo u slavu Gospodara svojega.

U predavanju smo zaključili da o Misi moramo naučiti mnogo, da bismo mogli biti sudionici, a ne promatrači, koji umjesto Gospodina, gledaju sebe. Molitva za iscjeljenje trajala je dugo. Gospodin je dao mnoge milosti. Poslije nje je slijedio i veliki broj svjedočenja. Neobično, za naše prilike. Dok su jedni govorili o čudesnim Gospodinovim zahvatima u svom životu, drugi su brisali suze milosrđa, dotaknuti Božjom ljubavlju. Kruna svemu, djevojka zahvaćena duhom radosti koja uzima mikrofon i pita: Kršćani, gdje vam je osmjeh? Doista, neka osmjeh govori o Ljubavi koja nas ljubi i uvodi u vječnost.

Hvala gosp. Lončaru i Kristoforima koji nam pomažu doći bliže Gospodinu. Aleluja!

Bog vas blagoslovio!

Jasna

Post je objavljen 29.09.2008. u 10:12 sati.