Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/duhovnemisli

Marketing








XXVI nedjelja kroz godinu


I SLUŠATI I VRŠITI VOLJU OČEVU



Gospodine, pogađa me tvoja riječ. Osjećam da je prispodoba o dva sina uvijek aktualna i da nam i danas treba progovoriti. Svatko je od nas zapravo poput prvog ili drugog sina, ili katkad prvi, a katkad drugi. I mi smo često pozivani. Ti si onaj koji neprestano zoveš u svoj vinograd u svako doba dana, u svako vrijeme našeg života. Nikada nas ne ostavljaš, stalno pozivaš. Uvijek si spreman da nas uzmeš u svoj posao, u zajedništvu sa sobom.
Često se vidim u prvom sinu. Na poziv odgovara:" Neću!" Ali se ipak predomislio i otišao kamo si ga zvao. Učinio je tvoju volju, premda mu je prvi odgovor bio grub. Pokajao se. ispravio ono što je pogrešno rekao. Sjećam se tvoje riječi:" Neće se spasiti oni koji samo govore 'Gospodine, Gospodine', nego oni koji vrše volju Božju." Da, ovdje se može govoriti o obraćenju, promjeni mentaliteta i promjeni života. Ovaj je sin opravdan u tvojim očima. Hvala ti, Gospodine, što ne uzimaš svaki naš odgovor ozbiljno, što ne vežeš svaku našu riječ koju nepromišljeno izgovorimo. Hvala ti što nam ne računaš naše buntovne misli, naše krive riječi. Hvala ti što nam još uvijek vjeruješ.
Bojim se, Gospodine, da sam još više sličan i onom drugom sinu. On je spremno odgovorio sa svojim: "Evo me, Gospodaru!", ali nije otišao u vinograd. Nije se odazvao. zataškao je stvar. U neiskrenosti srca tebi na očigled je sve obećao, ali ništa nije izvršio. Mislim pritom na mnoge situacije iz redovitog vjerskog života.

Mislim, Gospodine,
• na krštenje i svećano obećanje: Odričem se grijega, a grijeh je tako često prisutan u mom životu!
• na zadanu vjernost tebi, Ocu, Sinu i Duhu Svetomu, a moja vjera i moje predanje tako često slabo i bezkrvno!
• na svoju krizmu u kojoj sam ti obećao da možeš računati sa mnom kao sa svojim svjedokom za tvoju ljubav u ovome svijetu, a ljudi kraj mene tu ljubav ne osjećaju i zato se i ne mogu tebi potpuno predati!
• na svaku svoju ispovijed u kojoj ti govorim: Čvrsto odlučujem da neću više griješiti, a stvari se ponavljaju!

Da, moj Gospodine, toliko toga ima! Mogao bih nizati cijeli život. Obećanja i nevjere, prazne riječi i čekanja! Ti zoveš i zoveš! Ono jedino što ti u ovom času mogu reći s pouzdanjem u tvoju dobrotu je iskreno HVALA, da primaš i naknadni izraz dobre volje i da si uvijek spreman primiti obraćenja grašnika! S tom nadom išćekujem svaki, pa i onaj poslijednji tvoj poziv vjerujući da će tvoja milost pobjediti.

Fra Zvjezdan Linić


Post je objavljen 27.09.2008. u 21:13 sati.