Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rivothrill

Marketing

MC Sajo vs. Prika - studija iskrenosti

Kao i svaki mladi, relativno dokoni čovek, visim dosta često na youtube-u i gledam kojekakav trash. Dobar trash, loš trash, dosadan ili zanimljiv. Trash je trash i otvara čoveku potpuno nove tačke gledišta i potpuno nove logičke i antilogičke modele razmišljanja. Lošosti, bedastoće, naklapanja i proseravanja slika su nečije personalne hrabrosti, izvori internih fora u ekipama i nešto što boji našu rašomonijansku stvarnost.
Ova dva mlada čoveka savršen su prikaz te trash kulture. Prvi od njih, MC Sajo, dolazi nam iz Labina i njegov uradak može se videti ovde:



Sajo je dakle reper i priča nam o gangsta svetu, drogi, nasilju i sličnim sranjima. Makar letimično preslušavanje dovoljno je da se zaključi da Sajo svoj posao ne zna baš najbolje. Inače, mislio sam da u rap muzici nema šta da se zna ili ne zna, da je suština relativno ritmično naklapati neke stihove koji si prethodno napisao. Šta god tu ima da se zna, Sajo to ne zna. Aritmičan je, sriče slogove, nema rime, naklapa bezveze, a tekstovi su teško sranje, gotovo za nepoverovati da tako nešto može napisati osoba sa pozitivni koeficijentom inteligencije. Spot, ili kako god da se zove uradak, sastoji se od jedne njegove slike u opasnoj pozi, a zvuk je totalno home made varijanta, kao sa mikrofona od 20 kuna. Naporan je za slušanje, pa ko izdrži celu pesmu treba mu dati medalju. Iz svega navedenog, vidi se da je Sajo ili retardiran, ili se zajebava, a "spot" su okačili frendovi da ga zajebavaju, on da se zajebava ili on zato što je retard koji se loži na rap. Kako god, od srca je, deluje iskreno.

Naš drugi šampion dolazi iz Vinkovaca i zove se Prika. Ovo je njegov uradak:



Prika je, vidi se, politički korektan, sXe dečko, i u poređenju sa Sajom produhovljeno izgleda. Priča o opasnostima za mladog čoveka i o problemima mladih i starih u Hrvatskoj. Nisu mu mrski branitelji, poginuli vatrogasci i mir u svetu. U svakom slučaju, uz dobar guidence možda postane Bono Vox jednog dana. Dotični uradak je takođe bavi drogom. Spot je spot, a ne jedna slika, i Prika zna repati, makar elementarno. Koherentan je, iako mi ne deluje ne znam kako genijalno, u najgorem slučaju samo je pajser. Kao, bar nije retard. Ma koliko se ja ne slagao sa kampanjama za ili protiv bilo čega, spot mi deluje naručeno i plaćeno u te svrhe i smrdi mi. Na stranu što je pesma shit, što je tema izlizana, čak nije ni zanimljivo obrađena. Na stranu i dosadni stav i nastup kao kod Jehovinih svedoka, sve i da je lični, na stranu što se ja ne slažem sa svim tim i što me smara. Na stranu i što to neko popuši kao da je for real. Ovo je kampanja, i čija god da je, loše je odrađena, plitka i poluprofesionalna. Žao mi je jedino što će jedan izvođač tako poslužiti nekoj svrsi i biti odbačen, jer se za svoj prvi album nije sam izborio, nego je jednokratno angažiran. Cela priča deluje prenapuhano i ponekad toliko loše da više nije ni smešno.

Sada, jedno prosto pitanje: za koga navijate, odnosno šta vam je bliže: jedan iskreni retard (ili jako dobar trash) ili jedan naručeni spot koji je ispao nehotični trash?

Post je objavljen 26.09.2008. u 05:01 sati.