Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bespelj

Marketing

Pita krumpiruša od tikava :)

Dugo me nije bilo. Pitu sam vam obećala, a i mnogi vaši komentari su me nasmijali i raznježili tako da mi nema druge nego vam dati pitu! smijeh

Pa evo, pita je tu. Ne, nisam ju ja radila-skrušeno priznajem. rolleyes
Kao mala (s 12-13 godina) radila sam pite da se sve prašilo zubo ali već ju dugo nisam radila pa sam zakržljala.

Ali zato sam slikala onu koja je još u formi i napravi pitu dok si rekao keks.zubo

Pitu je, naravno, napravila mama dok sam bila na Bešpelju. (I ne samo jednu-tek da se zna!)

Pa idemo redom.

Prvo se ubere tikva iz bašče, ako ju nije pojela krava zubo

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto se zamijesi tako da se u brašno samo stavi malo soli i zamijesi vodom.

Tikva se izreže na kockice. U nju se “ubiju” dva jaja i stavi jedna šaka šećera.

Image and video hosting by TinyPic

I sad slijedi ono najzanimljivije. Razvijanje juke. Mama koristi stol koji samo svojim oblikom podsjeća na sofru, ali sofra nije. Tako da Koraljka i Neolina-mislim da trebate tražiti ispriku u nečem drugom. zubo

Image and video hosting by TinyPic

Uglavnom, mama je uzela oklagiju u ruke, posula tijesto brašnom i razmahala se. Morala sam ju moliti da malo stane da ju stignem fotografirati.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Zanimljiv stoljnjak ha....možda malo predugačak?!

Image and video hosting by TinyPic

Na rasvijeno tijesto se posipa ulje i pripremljena tikva. Lijepo se smota u zmiju i stavi u tevsiju (tepsiju, pleh).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

I evo je....pita spremna za pečenje.

Stavi se peći.
Kad porumeni, malo prije nego će se izvaditi van-pita se polije s malo vrele vode u koju se stavi malo ulja i soli, da omekša. Kad malo omekša na pitu se odozgo stavi kajmaka i malo zapeče.

Image and video hosting by TinyPic

Dalje nisam fotografirala....bila sam previše zaposlena zubo Ne trebam vam govoriti da je bilo jaaako ukusno, jel da?

A zašto takav naslov?

Pa ovako...najobičnija pita koja se pripremala svakodnevno bila je pita krumpiruša. Krumpir se izreže na kockice, kao u ovom slučaju tikva.
Jednom je neko dijete, koje je prvi put jelo pitu tikvampitu, kad su ga pitali što je jeo, ne znajući reći tikvampita, reklo-”jeo sam pitu krumpirušu, ali od tikava”.smijeh

Post je objavljen 24.09.2008. u 23:01 sati.