Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/madamvalentina

Marketing

1958 Matura

Mala napomena:
Dobila sam vise meilova u kojima pise da su se mojim citateljima svidijele price sa brijanjem i depilacijom , zato cu vam napisati jos nekoliko prica na ovu temu.


Matura

Na završetku srednje škole imali smo maturalnu večer.
Sve cure su odlučile odjenuti haljine iste boje i kroja kako bi istaknule naše zajedništvo, i kako bi se razlikovale od gostiju, roditelja i rodbine na zabavi.
Ništa neobično, osim što su haljine bile izabrane prema jednoj glumici koja se te godine pojavila u zanosnoj pozi na naslovnici jednog modnog magazina u takvoj haljini.

Haljina je bila bez rukava i vidio se jedan njen pazuh koji je bio bez dlaka. To je za ono vrijeme bilo neuobičajeno, te je ta činjenica je kod mnogih cura pobudila želju da postanu glumice. Svjesno ili ne, počele smo je oponašati, a prvo što su cure željele bilo je da sliče na glumicu obrijanih pazuha.

Glavna tema tih dana je bila "obrijati ili ne?", po uzoru na onu "biti ili ne biti?". Neke su bile za, a neke protiv. Za mene je to bio novi izazov. Najprije sam mislila sve nagovoriti da ostanu dlakave, ali sam osjetila da bih time mogla zaraditi reputaciju zaostale kokoške, pa sam se u zadnji čas predomislila i organizirala zajedničko brijanje kod Ane koja je imala veliku kuću, a bila je u tom trenu raspoloziva.

Njenih roditelja taj vikend nije bilo kod kuće, pa smo se zbog toga i odlučile na to. Ana je jedina znala kako se to radi jer je prije mjesec dana bila na svadbi na kojoj je prvi puta obukla haljinu bez rukava. Tamo na svadbi je puno djevojaka bilo tako obučeno, i sve su one imale depilirana pazuhe. O cijeloj svadbi nam je potanko pričala, pa tako i o svojim pripremama da se prvi put depilira. Njoj je to pokazala njena starija sestra, a ona će nama pokazati kako se to radi.

Za sve nas je to bio spektakl i zabava koja se može doživjeti samo među djevojkama. Jedna je bila zadužena da stavlja najnovije ploče na gramofon, pa se sobom pronijela muzika i glasovi naših omiljenih pjevača i pjevačica. .
Kod Ane je bilo vina; dala nam je i skoro sve smo probale po malo. Neke je vino odmah uhvatilo, pa je atmosfera postala razdragana i veselje je pocelo..

Mnoge su cure donijele svoje nove žilete i mašinice, kako su ih onda zvali.
Sve smo se najprije skinule tako da su nam pazusi bili goli . Najprije smo izabrale najdlakaviju i najmanje dlakavu . Nepotrebno je naglasiti koja je bila najdlakavija - ja!

Zato su mi za partnericu dodijelili najmanje dlakavu , tobože da ukupni posao bude podjednak po svim parovima. Ime joj je bilo Anita i bila je jedna sramežljiva mala cura. Imala je samo nekoliko dugačkih dlaka svijetle boje jer je bila plavuša, a za razliku od nje ja sam imala pravo žbunje.

Gledala sam te njene dlačice i pomalo joj zavidjela, ali samo na tom detalju jer je po ostalim karakteristikama bila jos skoro dijete - imala je izrazito male grudi i uske bokove.
Odjednom se u meni javio onaj mali vrag i uhvatila sam joj taj čuperak i naglo povukla najprije jednu stranu, a dok se ona nije ni snašla odmah i drugu, te uzviknula:

- "Ja sam gotova!"

Sve su se cure smijale, a Anita je ljutito pognula glavu i otišla sjesti u kut.
Poslije nagovaranja od strane prijateljica se vratila.
Anita je jedva dosegnula do mojih pazuha i polako me šišala škarama, a ja sam dlake skupljala u šaku.

Svim curama sam doviknula da skupe svoje dlačice i da ćemo ih staviti u jednu posudu nasred sobe . Kako je Anita meni šišala pazuhe tako su i sve ostale cure škaricama jedna drugoj pošišale dugačke dlake na najkraću moguću duljinu.
Na sredinu dnevne sobe smo stavile nekoliko posuda s vodom i po nekoliko nas je najprije namočilo pazuhe, pa smo počele jedna drugoj u parovima utrljavati sapun.

Sve je to bilo prilično zabavno i komično istovremeno. Neke su plesale s podignutim rukama i pjevale tadašnje hitove . Kad su se dlake namočile i omekšale počele smo sa pripremama za prvo pravo brijanje. Ja sam davala upute kako staviti žilet u mašinicu i koliko ga stisnuti, a Ana je pokazivala kako treba početi odozgo i kako pridržati kožu da bude napeta. U parovima je to bilo puno lakše napraviti nego sam.

Ja sam morala sjesti na sjedalicu kako bi Anita mogla obrijati moje pazuhe bez stajanja na prstima.
Moje brijanje je trajalo najduže jer se aparatić neprestano punio dlakama, pa se njime više nije moglo brijati. Anita ga je stalno rastavljala i prala.
Kad je napokon sve bilo gotovo, a naši pazusi oprani, glatki i bijeli, bez tamnog žbunja, pocela je zabava. Onako polugole smo plesale u parovima i glumile velike zvijezde .

U pauzi sam povikala:

- "Sad idemo van na proglašenje punoljetnosti!"

Uzela sam onu posudu s dlakama i odnijela je na dvorište. Stavila sam malo novina i nase dlake na njih.
Povikala sam:

"Djevojke, recite zbogom dlakama! Sad ste prave odrasle gospođice i uskoro ćete postati žene."

Simbolično sam zapalila naše dlake koje su u trenu izgorile i simbolično je naše djetinjstvo prestalo, a postale smo zrele, ili kako smo tad rekle "Mature", što na talijanskom znači "zrele".

Odatle i naziv maturita, matura i sl.

Na maturalnoj zabavi sve smo blistale od sreće. a poneka od nas je dovela i mladića.
Zabava se otegla do dugo u noć, a neke su se tad i prvi put poljubile .
U nedostatku mladića, kad bi jedna bila poljubljena ostale bi je odvlačile po nešto, a druga cura bi odmah preuzimala mladića i molila da i njoj pokaže kako se ljubi.








Post je objavljen 21.09.2008. u 00:23 sati.