Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Mali izgubljeni zerdav

Stanujem u obiteljskoj kući u Zarebačkoj Dubravi, sa dvorištem u kojem ima gustog grmlja. Pa tako, uz nekoliko mačaka, imamo u dvorištu ježa. Večeras, otvara majka zadnja vrata, kad hop - uleti unutra neka čudna životinja...



Utrči unutra kao pod normalno, skakuće okolo i njuška. ;Mačke ju sumnjičavo gledaju, ona njih ignorira. Voli se i maziti i igrati s ljudima, samo je problem što gricka oštrim zubićima. Zvijer je to, iako mala!



Ma kakva je to vrsta životinje? Majka je pogledala u kultnu Brehmovu knjigu "Kako žive životinje", izdanje iz 1930 i neke, a ja sam potražio na internetu. Složili smo se: zerdav, (hermelin), (lat.: Mustela erminea). Da, neki ga ljudi drže kao kućnog ljubimca. Ma vidi ga kako zna umiljato gledati:



Bio je gladan, i navalio je na mačje keksiće bez oklijevanja, pio mlijeko i vodu. Kako rekoh, glocka onako od milja oštrim zubićima, pa je majka stavila rukavice dok se s njim igra. Njuška okolo, tražeći valjda zgodno mjesto za gnijezdo, a onda opet trči za nama, navikao je na ljude. Čak ispušta neke zvukove koji liče na mačje predenje.



Ali - odakle se stvorio? Majka je krenula kod susjeda, čija dvorišta su povezana s našim. I reče jedna susjeda da se pojavio kod njih prije dva dana, pa su zvali Prijatelje životinja ili tako nešto, pa im se javila neka žena da je to njen zerdav i da je pobjegao ali ona ne zna odakle jer je s njom razgovarao njen sin. Međutim je u međuvremenu već odlutao od njih - skrivao se po grmnju, koje mu je prirodno stanište. Pa odna došao u kuću u kojoj vole životinje. :)

Evo još jedne slikice s mačićem Crnkom, dva mjeseca starim:mačićem:



I što sad? Pričuvat ćemo ga, pa će se valjda ona tajanstvena gazdarica javiti. :)











Post je objavljen 20.09.2008. u 20:35 sati.