Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

SAD: Kongresnik Gallegly pozvao na brzu ratifikaciju članstva Hrvatske u NATO-u

Republikanski zastupnik u američkom kongresu Elton Gallegly pozvao je čelnike Odbora za vanjsku politiku američkog Senata da potaknu ratifikaciju protokola o primanju Hrvatske i Albanije u NATO prije prekida rada Senata krajem rujna, kada počinje kongresna stanka za opće izbore u studenom.

"Pozivam vas da kroz proceduru pokrenete zakonski akt kojim Senat odobrava članstvo u NATO-u za Hrvatsku i Albaniju, prije stanke u radu Senata krajem ovoga mjeseca", naveo je Gallegly u pismu, poslanom 15. rujna, predsjedavajućem Odbora, senatoru Joe Bidenu, potpredsjedničkom kandidatu Demokratske stranke, i čelnom republikanskom članu Odbora, Richardu Lugaru.

"Promptna akcija na ratifikaciji pristupnih protokola za ta dva važna saveznika, poslat će poruku da SAD snažno podržava njihovo članstvo i želi vidjeti kako im se izražava dobrodošlica kao službenim članicama Saveza na summitu u travnju 2009. godine, na 60. obljetnicu NATO", istaknuo je kongresnik Gallegly, vodeći republikanski član Pododbora za Europu, Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa.

Predstavnički dom Kongresa je 30. srpnja ove godine, jednoglasno prihvatio rezoluciju 1266, u kojoj je čestitao Hrvatskoj i Albaniji na pozivnici za članstvo u NATO-u i pozvao na pravodoban dovršetak pristupnog procesa, podsjetio je Gallegly.

Američka ratifikacija pristupnih protokola za Hrvatsku i Albaniju, po njegovim je riječima, vrlo poželjna ne samo kao signal saveznicima iz NATO-a kako je važno da Hrvatska i Albanija postanu članice Saveza početkom iduće godine, već i da bi "ojačala blisko prijateljstvo s ta dva balkanska saveznika koji su dali veliki doprinos sigurnosti i stabilnosti regije posljednjih godina".

Gallegly u pismu izražava želju da SAD bude prva od 26 članica NATO-a koja će ratificirati protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije u Savez, no taj je primat već preuzela Mađarska što kongresnik nije mogao znati jer je na dan slanja pisma mađarski parlament donio odluku o ratifikaciji protokola za Hrvatsku i Albaniju.

Vanjskopolitički odbor Senata je 10. rujna održao saslušanje o ratifikaciji protokola, uz svjedočenje visokih dužnosnika State Departmenta i Pentagona, na kojem je dana puna potpora za što skorije senatsko prihvaćanje tog dokumenta.

Post je objavljen 19.09.2008. u 13:57 sati.