Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Saakashvili od NATO-a traži da "ubrza" integraciju Gruzije

Gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili rekao je danas da se nada kako će posjet čelnika NATO-a ubrzati integraciju njegove zemlje u zapadni savez, izvijestile su agencije.

Saakashvili je izjavio da Gruzija i NATO trebaju intenzivno raditi kako bi pokazali da je Gruzija "čvrsto na putu" prema članstvu i "ubrzati" njenu integraciju u, kako ju je nazvao, "euro-atlantsku obitelj", izvjestila je agencija Associated Press.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer na čelu izaslanstva veleposlanika 26 članica saveza doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni posjet Gruziji kako bi iskazao potporu toj zemlji nakon njenog rata s Rusijom.

Scheffer je uoči susreta NATO-Gruzija kritizirao Rusiju ali je u svojim izjavama bio oprezan.

Gruzija mora ostati na putu demokratskih reformi ako se želi pridružiti NATO-u, rekao je Scheffer u ponedjeljak u Tbilisiju i potvrdio da NATO ostaje pri stajalištu da je ruska uporaba sile u prošlog mjeseca u ratu s Gruzijom bila nesrazmjerna.

"Istovremeno, unatoč složenom stanju, očekujemo od Gruzije da čvrsto ostane na putu demokracije i reformi. Predanost tim temeljnim vrijednostima ostaje od ključne važnosti za Gruziju na njenom putu prema euro-atlantskoj integraciji", prenosi Reuters.

NATO je rekao da će se Gruziji dopustiti pridruživanje Savezu ali su se članice podijelile oko pitanja treba li joj uputiti službeni poziv na summitu Saveza u prosincu. Neke članice zabrinute su da se previše ne razljuti Rusiju koja se oštro protivi daljnjem širenju NATO-a.

Saakashvili je razljutio Rusiju svojim nastojanjima da pridruži Gruziju NATO-u i prošlog je tjedna izjavio da je Rusija ušla u rat kako bi njegovu zemlju zadržala izvan NATO saveza te upozorio NATO da ne dopusti Moskvi da svoje ciljeve ispuni silom.

Post je objavljen 15.09.2008. u 16:44 sati.