Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO-ovi časnici utemeljuju prvu bojnu s hrvatskim vojnicima

Petnaestak visokih časnika iz Nadzorno-koordinativne skupine Vojne policije Oružanih snaga Poljske, Češke, Slovačke i Hrvatske danas je u posjetu Karlovcu, koji će od 15. do 19. u Karlovcu i Splitu raditi na utemeljenju zajedničke NATO-ove postrojbe, multinacionalne bojne od oko 250 ljudi.

"Bit će to prva projektna zadaća hrvatskih snaga u sklopu NATO-a, član kojega još nismo službeno", kazao je načelnik odjela Vojne policije u Glavnom stožeru Oružanih snaga brigadir Vlado Kovačević.

Kovačević je gradsko vodstvo izvijestio o zadaći četiriju vojnih policija da se bojna osposobi za izvršavanje multinacionalnih zadaća. Ako se u Splitu do petka potpiše "završna odluka", slijedi prva zajednička vježba u poljskim Gljivicama od 24. rujna do 4. listopada, najavio je.

Na zajedničkoj vježbi sudjelovati će 43 pripadnika hrvatske vojne policije i prvi će put s vojnom opremom putovati cestama kroz Madžarsku, Slovačku, Češku i Poljsku (do sada su pripadnici OS RH izvan Hrvatske putovali samo zrakom), objasnio je Kovačević.

Postupak uvježbavanja osoblja multinacionalne bojne nastavit će se 2009. u Češkoj te 2010. u Hrvatskoj. Na poligonu u Gašincima NATO će ocijeniti je li bojna sposobna i spremna za izvršavanje multinacionalnih zadaća.

Strane časnike je zanimala vojna povijest Karlovca, a poljskog pukovnika Zbigniewa Kaletu posebno kako je Karlovac prihvatio čak 60.000 izbjeglica i prognanika koliko ih je od 1991. do 1995. prošlo kroz Karlovac i dalje u Domovinskom ratu.

Umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić i zamjenik gradonačelnika Josip Zaborski multimedijski su prikazali kako je prihvat izbjeglica počeo od ljeta 1991., a kriznog dana 20. srpnja 1992. kod karlovačkih obitelji i u organiziranu smještaju bilo je čak 14.000 prognanih Hrvata i Bošnjaka iz Hrvatske i BiH.

Podsjetili su i kako je UNHCR osnovao prihvatilišta u koja su preko Međunarodnoga crvenog križa dolazili i oslobođeni zarobljenici iz ozloglašenih logora Omarske i Trnopolja u BiH.

Budući da je Karlovac bio napadan s crte bojišnice na obližnjem Turnju, nakon pogibije troje prognanika u rujnu 1993. prihvatilišta su preseljena u sigurnije krajeve u Hrvatskoj. U Karlovcu je sudbinu građana ostalo dijeliti nekoliko stotina stanovnika Prognaničkog naselja Gaza, zatvorenog tek prošle godine.

Slika: MORH

Post je objavljen 15.09.2008. u 16:46 sati.