Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

Ez 33, 7-9

„TEBE SAM SINE ČOVJEČJI POSTAVIO ZA STRAŽARA DOMU IZRAELOVU" (EZ 33, 7-9)

U Starom Zavjetu Gospodin je preko proroka Ezekijela govorio svom narodu i opominjao ga. U današnje vrijeme Gospodin govori meni i tebi i opominje nas, a preko nas naš narod i svijet u kojem mi danas živimo.

U odlomku iz proroka Ezekijela (33, 7-9) Bog progovara: „Tebe sam sine čovječji postavio za stražara domu Izraelovu. Kad čuješ riječ iz mojih usta opomeni ih u moje ime. Reknem li bezbožniku umrijet ćeš, a ti ne progovoriš i ne opomeneš bezbožnika da se vrati od svog zlog puta, bezbožnik će umrijeti zbog svojega grijeha, ali krv njegovu tražit ću iz tvoje ruke."...

Gospodin je mene i tebe postavio za stražare u ovom vremenu i ovom svijetu i Njemu ćemo odgovarati. Stražar čuva ono što mu je povjereno, a nama je povjerena ova Crkva i ovaj narod. Bog traži od nas da budemo dobri stražari, a da bi Mu mogli odgovoriti moramo najprije biti dobri stražari svoga srca i svoga života. A jesmo li uistinu dobri stražari sebe samih? Iz našeg srca izvire i dobro i zlo - i život i smrt. Bog nam je povjerio naš život. Znamo li ga ispravno čuvati? Dobri smo stražari onoliko koliko puštamo dobre stvari u naše srce. Prva i najbolja stvar jest Bog - Isus Krist. Ako smo Njega pustili da uđe u naše srce i zatražili da tu ostane ne trebamo se bojati za naš život. Ako je Krist gospodar našeg srca onda će i Njegovo Kraljevstvo doći u naše živote, a po nama u ovaj svijet. Ako pustimo da svjetovne i loše stvari uđu u naše srce, one će zagospodariti našim životom i udaljit ćemo se od Krista. Ako smo loši stražari u naše srce će ući srdžba, nepraštanje, nemoral i grijeh druge vrste. Onda će oni i izlaziti iz našeg srca i sijati smrt. Ako pustimo da u naše srce ulaze samo dobre stvari: ljubav, praštanje, molitva, radost, Božja prisutnost i mir, onda smo dobri stražari i iz našeg srca će izvirati život, i to život u punini. U svakodnevnom životu nude nam se sve same loše stvari, posijane preko tv- programa, interneta, lošeg štiva, novih trendova života, takozvane „slobode življenja". Sve to je otrov za naše srce i život. Neprestano moramo biti budni kako Zli koji je strašno lukav i stalno vreba na nas ne bi iskoristio naše loše stražarenje i ubacio klicu zla u naše srce. Te klice zla će rasti i razvijati se i tako otrovati naše srce. Tada ćemo izgubiti radost života i sijat ćemo grijeh i zlo oko sebe. Zato moramo biti odgovorni stražari svoga srca.

Bog isto tako traži od nas da budemo stražari svoje obitelji, crkve i naroda. Zato moramo neprestano bdjeti i opominjati oko sebe. Nismo li, kad vidimo da je netko pošao zlim putem puno puta rekli: "Ma što se to mene tiče, dosta meni mojih problema." Ne traži li Bog od nas da onom brigom i ljubavlju kojom On nas ljubi brinemo nad bratom svojim i opominjemo ga. Moramo mu ukazati na loše stvari u njegovu životu i ponašanju. Moramo biti spremni biti izrugani i ispljuvani ako treba, ali ne smijemo pustiti da ta osoba propadne, jer Bog nam kaže: „Ako ga ne opomeneš, on će zbog svoga grijeha propasti a krv njegovu tražit ću iz tvoje ruke."

Bog nam daje duha mira, zajedništva i ljubavi, a Zli nam podmeće zloga duha. Bog će tražiti odgovornost od mene i tebe. Uvijek moramo ispravno razlučivati: što je od Boga - dobro je, a što je zlo - od Zloga je. U takvim situacijama uvijek tražimo svijetlo Duha Svetoga i Božje vodstvo. Ako vidimo da naš prijatelj, susjed ili radni kolega griješi, ne smijemo šutjeti i čekati njegovu propast. Bog je njega meni povjerio da bdijem nad njim i da ga dovedem u Kraljevstvo Božje. Jesam li spreman poniziti sebe radi njega. Ako nisam kako bih život dao za brata svoga. Zato priđi i opomeni ga. Ako je i sagriješio protiv tebe, oprosti mu ti najprije u svom srcu, kako bi kod Boga izmolio oproštenje za njega.

Ako si dobar stražar svoga srca i života onda ćeš lakše stražariti nad onima koje ti je Bog povjerio. Tebi i meni danas Bog govori preko Ezekijela. Dopustimo da Njegove riječi uđu u naše srce, tu se oplode kako bi te plodove vidjeli u bratu svome, u svojoj crkvi i svom narodu. Bog je mene i tebe postavio za stražare i tražit će krv naše braće iz naših ruku. Zato budimo odgovorni stražari nad samim sobom i nad drugima.

Kad god pročitam ovaj odlomak proroka Ezekijela osjećam strah i odgovornost.

Neka nam je Bog na pomoći!

Branka

Post je objavljen 14.09.2008. u 18:51 sati.