Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ansip: Vjerujem u partnerske odnose s Hrvatskom u NATO-u i EU-u

Estonija će uskoro ratificirati hrvatski ugovor o pridruživanju NATO-u i dvije će zemlje uskoro biti partneri u NATO-u kao što su već partneri u međunarodnim mirovnim misijama, rekao je jučer u Zagrebu nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Vlade dr.sc. Ivom Sanaderom estonski predsjednik Valde Andrus Ansip.

"Estonija i Hrvatska već partnerski surađuju u mirovnim misijama, poput one u Afganistanu, a siguran sam da ćemo uskoro, kad estonski parlament ratificira hrvatski ugovor, biti i partneri u NATO-u", rekao je Ansip.

Prema njegovim riječima, Estonija snažno podupire hrvatsko približavanje Europskoj uniji i vjeruje da će Hrvatska uspjeti dovršiti otvaranje svih preostalih pregovaračkih poglavlja s EU-om do kraja ove godine, a u 2009. ih i zatvarati.

"Mi ćemo učiniti sve, ali ne ovisi sve o nama, nego i o drugoj strani, Europska komisija to mora verificirati", rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader naglasivši da je Hrvatska od preostalih 12 neotvorenih poglavlja već predala pregovaračka stajališta za njih sedam, a za još dva predat će u rujnu.

Osim suradnje na području turizma, Hrvatska se nada unapređenju gospodarske suradnje s Estonijom, rekao je Sanader i najavio gospodarski forum na kojem će u utorak popodne u Zagrebu sudjelovati estonski i hrvatski gospodarstvenici.

Dvojica su čelnika razgovarala o stanju u Gruziji u koju su u kolovozu ušle ruska snage nakon spora oko Južne Osetije i Abhazije, dviju gruzijskih pokrajina koje uz rusku potporu traže neovisnost.

"Razdoblje poslijehladnoratovskoga mira završilo je i nakon 8. kolovoza stvari su postale složenije i više ništa nije isto", rekao je Ansip i dodao da "se zbog toga svi moramo zabrinuti".

"Hrvatska financijski pomaže Gruziji i to će i nastaviti, a pomagat će u rješavanju te situacije i kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je trenutačno nestalna članica", rekao je Sanader.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić također je jučer razgovarao s Andrusom Ansipom.

U razgovoru Bebića s Ansipom obostrano je izraženo zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa koji su vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Predsjednik Hrvatskog sabora je izvijestio estonskog predsjednika vlade o dinamici prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom u 2009. godini i posebno o radu Nacionalnog odbora Hrvatskog sabora.

Kako je priopćeno, estonski je premijer Ansip rekao kako Estonija snažno podržava daljnje proširenje Europske unije jer smatra da Unija time postaje jača. Naglasio je kako svi kandidati moraju ispuniti pristupne kriterije i pohvalio napore koje je Hrvatska do sada uložila u reforme.

Predsjednika Sabora Bebića je izvijestio kako je za ulazak u Europsku uniju glasovalo 66% estonskih birača, dok se sada postotak estonskih građana koji podržavaju članstvo u EU čak i povećao, pa je "Estonija doživjela 'pozitivan šok' od priključenja Uniji".

U pogledu priključenja Hrvatske NATO-u, "Estonija podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata", kazao je premijer Ansip pozdravljajući skori ulazak Hrvatske u NATO, čime će Estonija i Hrvatska postati partnerske zemlje, priopćeno je iz Sabora.

Post je objavljen 10.09.2008. u 15:39 sati.