Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/masterguitar

Marketing

.: Povijest rock glazbe :.

Rock je najizraženiji stil zabavne glazbe sa žešćim riffovima koji je nastao u SAD-u 30-ih godina dvadesetog stoljeća.Rock je, obraćajući se ponajprije mladima, zaoštrio različitost glazbenog ukusa produbivši tako generacijski jazz.Izražavajući revolt prema autoritetima eruptivnom snagom izraza i
neobuzdanom energijom, zarazio je mladi naraštaj ubrzo osvojivši cijeli svijet.
Rock je postao i više nego samo glazbeni stil: to je način drugačijeg izražavanja i ponašanja i posebnog stila odijevanja i svega ostaloga.
Na nastanak rocka su bitno utjecali rhythim and blues , osobito popularan među Afroamerikancima, te country and western, popularan više među bijelcima SAD-a. Mnogi to neznaju no zapravo su "oni dedeki" koji su na plantazama svirali blues,kasnije crnci u Americi koji su na ulici svirali jazz...zapravo su oni postavili temelje za nastanak Rocka. Novi stil odmah je prihvatila široka publika ne mareći za razlike među nacijama, rasama i bogatstvom.

Uobičajeni rock sastav ima vokalnog solista, dvije električne gitare (solo gitara i ritam gitara), bas gitaru, koja upotpunjuje zvuk električne gitare, bubnjeve i klavijature (najčešće klavir ili orgulje,sintesajzer).Važan dio elektroničke opreme su različiti mikrofoni, veliki zvučnici i pojačala.Pojačala, osim što omogućavaju veliku glasnoću, važna su za stvaranje različitih zvukovnih boja i sveopćeg dojma. No,ovo je samo neka klasicna podjela. Ima mnogo bendova koji dvije solo gitare, ili samo jednu, ili pak koji nemaju vokala... To se je kroz povijet mijenjalo i mjenjat ce se.

Rock je doživio nevjerojatni uspon tijekom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.S Beatlesima započinje prava invazija britanskih rock sastava.Neki ih čak smatraju osnivačima modernog rocka.Njihova popularnost kao i utjecaj na daljnjiji razvoj rocka su ogromni. Jedan od osnivača rock and rolla je bio i Elvis Presley koji je svojim glasom i nastupom na pozornici osvojio publiku diljem svijeta. Današnja najdugovječnija rock skupina koj djeluje još i danas su Rolling Stonesi.Ovaj band je osnovan 1963. godine i djeluje i danas.
Još neki poznatiji rock bandovi i sastavi:Bill Haley i The Comets, Motley Crue, Van Halen,
Foghat, Poison, Rage Against The Machine, The Eagles, The Doors, Dire Straits. Ima tu i jos mnogo glazbenika koji su izgradili i svoju soloisticku karijeru, npr., Mark Knopfler, John Petrucci, Eric Johnson, Jimi Hendrix, Joe Satriani, Tommy Emmanuel, Vlatko Stefanovski i jos mnogi drugi.


Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 09.09.2008. u 18:23 sati.