Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Češki premijer u posjeti Hrvatskoj

Hrvatska je sinonim za uspjeh, rekao je u Zagrebu češki predsjednik vlade Mirek Topolanek prilikom obraćanja političarima i akademicima u Novinarskom domu u Zagrebu 8. rujna. Topolanek je otvoreno pričao o NATO-u i Europskoj uniji, a njegov je posjet tim važniji što od 1. siječnja 2009. Češka predsjedava Europskom unijom.



Neki od prioriteta češkog predsjedanja je svakako i što brži završetak pregovora s Hrvatskom, ali i pogled na Istok, naročito prema mogućnostima koje Unija može ostvariti u Ukrajini i Moldaviji, ne zaboravljajući Jugoistočnu Europu. Za razliku od nekih pesimističnih pogleda iz tzv. Starih EU država, Topolanek s pravom ne vidi ni najmanji razlog zašto države poput Makedonije ili Crne Gore ne bi mogle postići uspjeh kakav je ostvaren u baltičkim zemljama koje su bile u sastavu nekadašnjeg SSSR-a. Češki je premijer otvoreno odgovorio da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom nastavlja čak i ako ne dođe do izručenja ratnog zločinca Ratka Mladića, vješto povezujući taj slučaj s zaustavljanjem pregovora s Hrvatskom u vrijeme kad se skrivao Ante Gotovina i kad su hrvatski građani bili povrijeđeni takvim igrama taoca i žrtve.

Češka će nam u Sjevernoatlantskom vijeću biti susjed u pravom smislu riječi, jer ćemo po engleskoj abecedi sjediti između Kanade i Češke (Canada, Czech Republic). Topolanek je nahvalio Hrvatsku i istaknuo kako je naša zemlja već odavno u okviru NATO-a jer se posebno istače u misiji ISAF u Afganistanu. To je golem uspjeh za zemlju koja je samo prije desetak godina i na svom teritoriju imala rat, naglasio je Topolanek te iskazao zadovoljstvo činjenicom da je potpora ulaska u NATO u Hrvatskoj puno viša nego što je bila u Češkoj u vrijeme ulaska u Savez. Premijer žali što i Makedonija nije pozvana u članstvo, posebno zbog činjenice da su Hrvatska, Makedonija i Albanija imali zajednički medicinski tim u ISAF-u koji je savršeno djelovao. A što se tiče neulaska Ukrajine i Gruzije u MAP, istakao je premijer, na to možemo samo duboko uzdahnuti.

Topolanek je vrlo otvorena i duhovita osoba koja u svojoj zemlji ima teško suočavanje sa zahtjevima koalicijskih partnera, ali i kohabitaciju s predsjednikom Vaclavom Klausom koji je poznat po svojim euroskeptičnim vjerovanjima. Iako je Topolanek uvjereni euroatlantist i pobornik Europske unije, ni on sam ne vjeruje u priželjkivane fenomene kao što je europski identite, ali spremno podržava EU kao organizaciju. A imati ju bez Vaclava Klausa bilo bi jednostavno dosadno, zaključio je Topolanek.

Vedran Obućina


Post je objavljen 09.09.2008. u 10:43 sati.