Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fotoprica

Marketing

Šetnja Baranjom - Tikveš

Jučer smo, dragi pasica i ja, otišli u šetnju naseljem Tikveš i okolicom. Zapravo u vožnju/šetnju. Pješke bi to bio zbilja ogroman pothvat.

Došli smo tamo rano, oko 16 sati, tako da usput nismo baš stajali. To smo ostavili za povratak.
Tikveš je naselje koje ima tridesetak stanovnika po službenim podacima popisa stanovništva iz 2001. godine, no, ja tvrdim da više nema toliko. Po mom odoka izračunu tamo trenutno živi petnaestak ljudi. Uključujući i djecu. Da, vjerovali ili ne, ima i djece koja idu u školu tako što po njih dolazi autobus i odveze ih do Bilja gdje se nalazi prva OŠ na hrvatskom jeziku. A Tikveš je i dio općine Bilje, a nalazi se u mikroregiji Dravsko-dunavskih ritova, tako da je svud okolo prekrasna, zelena i svježa šuma.
Tiveš je od kraja 19. st. bio dio sela Vardarac. Tada se zvao Tokos. Od 1921. -1931. zaseok je sela Luga, a kao samostalno naselje se spominje 1948. godine sa 153 stanovnika.

Slika Cesta od Tikveša prema Crpnoj postaji Tikveš

Ova fotografija pokazuje cestu koja vodi od naselja Tikveš do Crpne postaje Tikveš na Vemeljskom Dunavcu. Na tom putu (od naselja, gdje smo ostavili auto do Crpne postaje) ima se što za vidjeti. A i svježina je ... vrlo neobična.

Slika Veliki hrast

Slika Proplanak

Kada smo stigli do Vemeljskog Dunavca, prizor je bio malo neobičan. Rijetko tamo ima tako malo vode. Inače, vodostaj tog Dunavca ovisi o vodostaju Dunava (naravno), no, da li je Dunav tako niskog vodostaja?

Slika Vemeljski Dunavac

Slika Vemeljski Dunavac 2

No, sve to nije smetalo pasici da se okaljuža u to malo vode i napuni dlačice s pjeskom. Inače, Vemeljski Dunavac ima pješčano dno... da nema obada, bilo bi čist' fino kupati se tamo...

Kada smo se uputili natrag (ne bismo li uznemiravali jelene kojima je sada sezona parenja), imali smo što vidjeti. Pokraj jedne kuće na polovici puta između naselja Tikveš i Vemeljskog Dunavca divlje svinje jedu ono što im ljudi daju. I ne boje se. Naravno da sam ih fotografirala. Čak sam i portret napravila... zubo

Slika Divlje?

Slika Portret

Nakon pasicinog kupanja, fotografiranja svinja i ugodne šetnje kroz najljepše zelenilo koje možete zamisliti, sjeli smo u auto i otišli u kompleks Dvorac Tikveš.

Dvorac Tikveš ima nekoliko objekata koji čine kompleks, a kada tamo dođete iz naselja Tikveš, prvo vidite restoran i kapelicu. Kapelica je sagrađana krajem 19. stoljeća u okviru vlastelinstva obitelji Habsburg. Kapelica je mala površinom (20-ak metara kvadratnih), obnovljena je 2003. godine.

Slika Kapela Papisnkog blagoslova

Slika Kapela Papinskog blagoslova2

Nakon kapele put kroz prekrasan park vas odvede do ladanjske vile ili lovačke kuće koja se nalazi na lagano povišenom dijelu perivoja.

Slika Ladanjska vila

Ladanjska vila šetnicom je spojena s dvorcem.

Slika Dvorac Tikveš

Dvorac je sagrađen u drugoj polovici 19. stoljeća u duhu romantičarskog historicizma. Koristili su ga Habzburgovci, nakon Eugena Savojskog.
Nakon drugog svjetskog rata kompleks je nacionaliziran. U njemu je Tito boravio i lovio, te ugošćavao državnike iz raznoraznih zemalja, te ih vodio u lov.
U Domovinskom ratu, za vrijeme okupacije, cijeli kompleks je opljačkan i devastiran. Trenutno čeka obnovu i za čekanja se polako ali sigurno - raspada. cry

Nakon Tikveša krenusmo kući. Kozjak, farma Eblin i krave na slobodi. Slobodno šeću po livadi i pasu... imaju ograđeno samo toliko da im se može dati još malo nečega za jesti... a tamo i slavonsko-srijemski podolac. Dakle, osim u Križevačkom Lemešu ovo govedo je i u Baranji.

Slika Slavonsko-srijemski podolac

Još imaju i bebu. thumbup


A ima u Baranji još nešto. Kad već nema ograda oko ceste, tuneli ispod ceste i ostale preventivne stvari, barem ima znak koji upozorava na žabe na cesti. No, koliko će se vozači brinuti za te žabe?

Slika Pazi ~abe!

I za kraj... jedan baranjski zalazak:

Slika Suton

wave

Post je objavljen 05.09.2008. u 10:14 sati.