Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Tribina protiv Rockwoola

Danas je održana javna tribina na temu Rockwool – hote doma. Tribinu je organizirala stranka Primorski- goranski savez i prema riječima Nikole Ivaniša, oni ovim činom žele dati podršku ekološkim udrugama iz Istre u njihovoj borbi za zatvaranjem tvornice kamene vune Rockwool koja je odgovorna za zagađenje poljoprivredne doline uz Pićan.
Naime, mišljenja je da te udruge u Istri ne dobivaju dovoljno podrške zbog istarskih političkih stranaka koje su sklopile dogovor s Rockwoolom.


Ivaniš je najavio da će s udrugama napraviti materijal na dvije- tri stranice o zagađenju što ga proizvodi Rockwool te će ga dijeliti prilikom peticije za zatvaranje Rockwoola koju će u Primorsko-goranskoj županiji organizirati.
Zatim će tu peticiju proslijediti ministrici zaštite okoliša, prostornoga uređenja i graditeljstva Marini Matulović Dropulić kojoj je, prema Ivaniševim riječima, do ekologije stalo kao do lanjskog snijega.
Naime, prema riječima Brune Poropata, predsjednika Odbora za referendum protiv Rockwoola, Rockwool je u tu poljoprivrednu dolinu istočne Istre došao upravo na poziv lokalne i državne vlasti, odnosno istarskoga župana Jakovčića, načelnika Pićana Ružića i ministrice Dropulić.
Oni su s Rockwoolom sklopili štetan ugovor i po državu i lokalno stanovništvo, budući je Rockwool oslobođen carina i poreza u iznosu od 17 i pol milijuna eura, a u slučaju ne realizacije projekta država i lokalna vlast dužna je pokriti troškove Rockwoola.
Dodatno je kritizirao ministricu Dropulić, jer im ona ne želi dati građevinsku dozvolu za gradnju rockwoola, a ta je dozvola kako bi se mogli žaliti na sudu za ljudska prava u Strassbourgu.
Na kraju je zaključio da postoje samo dva scenarija ili će se stanovništvo raseliti iz doline i dozvoliti da sumporna kiselina uništi to plodno poljoprivredno zemljište ili će se Rockwool zatvoriti, a država će tada biti dužna obeštetiti građane.
Naime, zbog toga što se Rockwool nalazi u kotlini, potrebna veličina dimnjaka bi trebala iznositi 480 metara dok sada iznosi 70 metara, pa štetni plin kojeg emitira tvornica Rockwool se taloži i zagađuje zemlju i šteti zdravlju ljudi.
Klaudio Lazarić, pićanski vijećnik je rekao kako je prostor kvarnera izuzetno opterećen zagađivačima, od Dine na Omišlju, a u buduće i LNG terminala, rafinerije na Urinju i Plomina i sada i Rockwoolom.

Rekao je da za to područje nema alternative osim da se zadrži poljoprivreda i turizam, te da te dvije grane ne mogu biti u suživotu s zagađivačima poput Rockwoola.
Posebnu ulogu u zagađenju igra dimnjak koji služi samo za tzv. krizna razdoblja, koji ispušta otrovne plinove, a smio bi godišnje raditi samo četiri sata, dok je u tvornici Rockwool kraj Pićana konstantno radio, radi čega stanovnici hodaju s maramicama preko usta i suznih očiju.
No nitko se ne obazire na to, čak niti služba 112 na želi slušati njihove pritužbe.


Post je objavljen 03.09.2008. u 14:19 sati.