Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Finska sve bliže članstvu u NATO-u

Ruski upad u Gruziju je razlog zašto Finska razmišlja o kraju svoje politike neutralnosti i potpunog uključenja u NATO, rekao je finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb.


Finska predsjednica Tarja Halonen

Trenutak kada će se donijeti odluka o priključenju transatlantskom savezu tek treba doći, međutim, moramo biti fleksibilni i brzo prilagoditi našu sigurnosnu politiku, rekao je Stubb austrijskom denvnom listu Die Presse. Od nordijskih zemalja su u Sjevernoatlantskom savezu Norveška, Danska i Island.
Stubb je objasnio da oni koji smatraju da stvari što su se prošli mjesec dogodile u Gruziji nemaju utjecaja na finsku sigurnost žive na drugoj planeti. Finska, naime, ima 1340 kilometara dugu granicu s Rusijom. Zemlja je bila neutralna tijekom cijelog Hladnog rata, kao i u godinama nakon njega. U ožujku je Finska produbila svoje partnerske veze s NATO-om kad je najavila namjeru uključivanja u buduće operacije saveznih snaga za brz odgovor.

Finska predsjednica Tarja Halonen, koja prema finskom političkom sustavu ima zadnju riječ u vanjskoj i sigurnosnoj politici, potvrdila je listu Die Presse da je kriza na Kavkazu dokaz „sukoba koji brzo mogu eskalirati“.


Post je objavljen 01.09.2008. u 18:22 sati.