Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/morganarealm

Marketing

SRITAN ROĐENDAN, WOLFI!

Beskoristan život je isto što i rana smrt - J.W.Goethe

Da je živ, danas bi rođendan slavija jedan od meni strašno dragih genija svjetske književnosti. Dame i gospodo, ponos Njemačke, JOHANN WOLFGANG VON GOETHE!

Rodija se 1749. u Frankfurtu, u obitelji krojača i gostioničara.
I ka većina njemačkih intelektualaca i humanista, poša je na pravo u Leipzig i Strasbourg. Tamo je uša u pokret «Oluja i nagon», koji je okuplja ondašnju studentariju koja se bavila pjesništvom, kritizirala klasicistički kanon i antičku dramu, a ludili su za Shakespearom.
I tako Wolfi stvara epistolarni roman Patnje mladog Werthera, djelo koje će obilježit duh epohe, a njemu osigurat svjetsku slavu. Govori o užasnoj spoznaji o ispraznosti ljudskog postojanja i nedokučivosti pravih osjećaja.
Iz romana kapa tisuće i tisuće suza, neodoljivo navirući iz onoga što se naziva Weltschmerzom (svjetska bol). Iz romana je izveden i pojam verterizam – pretjerana sentimentalnost, romantičnost, moda oponašanja Wetherovog načina oblačenja, pogleda na svit, pa čak i samoubojstva. Napoleon je zabranija vojnicima da čitaju taj roman. A vi ste mislili da su «Emači» u depresiji??Vojvoda August poziva Wolfija u Weimar, di naš pisac postaje tajni savjetnik, a 1780. i slobodni zidar weimarske lože. Postaje sve veća faca, dobiva titulu plemića i radi ka upravitelj weimarskog kazališta.
Wolfi se skitao Njemačkom i Švicarskom, bavio se znanstvenim studijama, i upao u ekipu Herdera i Schillera. Učinija je besmrtnim jednu od najintrigantnijih legendi njemačke magije, Dr. Fausta, koji je proda dušu vragu da bi steka golemo znanje. Navodno je zidna slika Fausta u jednom Leipziškom podrumu nadahnula Wolfija da napiše ovo djelo.

Nema književnog roda u kojem se ovaj čovik nije okuša. Bija je pravi učenjak, obožavatelj poniranja u fenomene prirode. Njegove ideje iz fizike i biologije inspirirale su Darwinove ideje o evoluciji. Wolfi se dotaknuo i medicine. Svi mi imamo «Goetheovu kost», koja nosi sjekutiće gornje vilice.

Danas diljem svita postoje Instituti koji nose njegovo ime. Goetheov institut djeluje i u Hrvatskoj.

Post je objavljen 28.08.2008. u 21:22 sati.