Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogohod

Marketing

Zavičaj i došljaci

Zavičajem najčešće nazivamo sredinu u kojoj postanemo svjesni vlastitog odrastanja. Svijest o zavičaju zna dovesti do nelagode kad vas učiteljica počne pilati faktografijom, ispitivanjem o rijekama, brdima i naseljima u okruženju, trudeći da vas pretvori u pretrpano skladište životnih informacija, koje ćemo sipati iz rukava naiđe li prosvjetna inspekcija, pa visoko ocijeni njezine trude.

Gledajući na taj način, rođen sam izvan zavičaja, odakle nakon mature odoh u treću sredinu, gdje će me doživotno nazivati došljakom,"dođošem"...

Gostovanja u zavičaju prorijediše se, postadoše tek kratke epizode, obavezno označene majčinskim suzama na rastanku. Preklanjske jeseni nevjesta se opraštala sa mojim zavičajem, svjesna osude na brzo nestajanje.Iščupani iz radnoga žrvnja u začudnoj slobodi koja nikome nije za poželjeti, osjetio se dah hedonizma, želja za životom. Odoše jedno za drugim, i želja i život. Ritualne šetnje uhodanim stazama prema kući slatkiša, gdje su odmjerenim zalogajima kušane izabrane slastice ostale su blijeda uspomena na njezino nestajanje.

Nedavni trodnevni boravak u zavičaju označen je dvojbom jesam li sudionik etičkog ili etničkog čišćenja. Došao am potpisati neke spise kojima se odvajam od pradjedovine, definitivno i kroz katastar i kroz gruntovnicu. Iako su statistike neumoljive, čista srca i mirne savjesti ističem da nije bilo ni prisile ni nemoralnih ponuda. Otišao sam bez poguravanja iz vlastitog u tuđi zavičaj.

Imamo li pravo prigovarati novopridošlima što u nove sredine donose dio nostalgije za vlastitim zavičajem? Nađu li se u većini - postavlja se pitanje tko je tu nakrivo nasađen, kao i tko bi u sukobu mogao izvući deblji kraj.

Jedno od ohrabrenjaje i saznanje da je mnogo tih presađivanja nastalo djelovanjem ljubavi i strasti, bez namjere da se na novim plantažama ugroze autohtoni nasadi. Pokaže li se da su namjere bile drugačije, dovodi se u sumnju ljubav, kao pokretač svega.

Primisli o kukavičkom izvlačenju napuštanjem zavičaja stvorile su nelagodu, pojačan je poriv za kompenzacijom jačanjem ljubavi prema ljudima, nauštrb teritoriju. Naslućuje li se kompromis ili je zbližavanje u krizi?

Post je objavljen 28.08.2008. u 17:38 sati.