Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gastrouzitak

Marketing

ZAPEČENI PATLIDŽANI

Sve namirnice su najzdravije i najkvalitetnije dok im je sezona. Tako je najpametnije koristiti namirnice koje su u sezoni. Općeglobalni super-hiper-ultra marketi nam omogućavaju nabavu vansezonskih namirnica u svako doba godine, ali neka vas njihov zamamni vanjski izgled ne zavara! Obično su rasli u kontrolirnim uvjetima na umjetnom svemu, pa onda je upitno koliko su zdrave. Da bi doista bile zdrave lukavo je prošetati do placa ili ako ste baš takve sreće u svoj vrt i pobrati friško i svježe povrće i voće, onda kad im je sezona. Obično, dok im je sezona i cijena im je najprihvatljivija, pa eto još jednog "za" za sezonsko voće i povrće.

I tako dok im je sezona ja ostajem pri patlidžanima. Ovo je modificirani recept, onoga koji se može naći u Tradicionalnoj kuharici (tak za obavijest da ne bi bilo da kopiram/neovlašteno "posuđujem"... itd), samo što ja koristim malo lakše nabavljive namirnice. U povrtnom složencu sam pisala o ovom receptu, bilo bi ga ružno izostavitinjami:

ZAPEČENI PATLIDŽANI



Sastojci (za dvije osobe):
1 srednji patlidžan (ili dva manja...-zavisi o apetitu)
150g svježeg sira ( ili sira škripavca)
3 velike žlice parmezana (ili nekog punomasnog naribanog sira)
2 rajčice ili 3 žlice domaćeg koncentrata rajčice*
pola glavice luka
1 režanj češnjaka
sol, papr, vegeta
maslinovo ulje

--------------------

Patlidžan narezati na ploškice, dobro nasoliti i pustiti da odstoji, da pusti gorčinu.
Na tavici na žlici maslinovog ulja popržiti sitno sjeckan luk, pa kad pozlati dodati rajčicu oguljenu i nasjeckanu ka kockice, pa pustiti da se kuha 10-ak minuta uz polijevanje. Ili samo dodati koncentrat rajčice s malo vode i pustiti da kuha 2-5 minuta.
Ploške patlidžana ocijediti u kuhinjske ručnike.
Na dno vatrostalne posude staviti malo umaka, pa red patlidžana, pa namazati ploške sa svježim sirom (u koji se može dodati vrhnje - tko voli), povegetirati, popapriti, posipati parmezanom, pa preliti s malo umaka od rajčica. Gore opet patlidžan, sir, vegeta, papar, sir, rajčice... dok se sve ne potroši. Zadnji sloj patlidžana preliti s preostalim umakom i posipati parmezanom.
peć u pećnici zagrijanoj na 180*C, otprilike 30'. Kad je lijepe boje poslužiti tako da se reže okomito.


* ili pelata nasjeckanih ili kečapa (iako sam protiv tih umjetnih prerađevina jer svojim intenzivnim okusom maskiraju ostatak)

Post je objavljen 28.08.2008. u 15:10 sati.