Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA


Poruka povodom Dana Hrvatskih mučenika 13. rujna 2008. i gradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

Draga braćo svećenici i vjernici u domovini i inozemstvu! I ove godine upućujemo poziv svim vjernicima za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbinu te na prikupljanje milostinje i darova za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika. Ujedno vas obavješćujemo da projekt Crkve hrvatskih mučenika ostaje vjeran početnoj zamisli iako je u građevnom smislu doživio velike izmjene u odnosu na prvi projekt. Riječ je zapravo o novom projektu. Sve do sredine prošle godine imali smo garancije koje su prvi projekt činile prihvatljivim.

Glavni razlog promjene jest što je prvi projekt u svome razvoju postao jako skup i već po tome neprimjeren svojoj namjeni. Time ne želimo osporiti njegovu umjetničku i arhitektonsku vrijednost. Ispričavamo se darovateljima zbog nužne promjene do koje je došlo. Uvjereni smo da vaši darovi nisu bili vezani uz određene oblike Crkve nego uz ideju projekta, a nju novi projekt još jasnije izražava a ujedno ostaje u prihvatljivim financijskim granicama. I pored promjene projekta izgradnja neće kasniti u odnosu na predviđanja. To znači da bismo već sljedeće godina Dan hrvatskih mučenika mogli slaviti pred izgrađenom Crkvom.

Novi projekt svojim oblicima našem hodočasniku jasnije izražava molitveni i bogoslužni prostor te povezanost hrvatskih križeva kroz cijelu našu povijest. Zato je kao nadahnuće za novi projekt uzeta crkva Sv. Križa u Ninu, povezana s krstionicom kneza Višeslava. Na pročelju je Branimirov križ, jer se ovim projektom želi još bolje uprisutniti ideje poruke Branimirove godine (1979.). Braniteljsku ulogu našega naroda izražavaju oblici obrambenog zida prema Krbavskom polju. Osebujnost naše glagoljske kulture izražena je kroz "preslicu" na pročelju u obliku glagoljskog slova A (ujedno križ i znak vjere u jednoga Boga u tri božanske osobe). Ispod kupole bit će Višeslavova krstionica istih dimenzija kao original. U kripti ispod krstionice bit će sarkofag kao simbol svih naših žrtava.

Crkva hrvatskih mučenika je naš vjerski i nacionalni projekt kojem su potporu dale naše najviše društvene i državne ustanove. Ona se gradi i nesebičnim darovima pojedinaca i skupina iz domovine i inozemstva. Zato vas, draga braćo svećenici i dragi vjernici u domovini i inozemstvu, pozivamo da se na misama u nedjelju 7. rujna, na dan hrvatskog mučenika Sv. Marka Križevčanina, skuplja milostinja i priberu darovi za gradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. To će biti vidljivi znak naše vjerničke zahvalnosti prema onima koji su nas svojim žrtvama zadužili za slobodu koju uživamo. Milostinja neka se šalje na nad/biskupski ekonomat, a darovi na donju adresu ili račun.

Proslava Dana hrvatskih mučenika bit će na Udbini u subotu 13. rujna, na koju vas također pozivamo. Naime, prema zaključku Glavnog odbora, godišnja proslava bit će redovno u prvu subotu nakon Male Gospe. Ta promjena učinjena je zato da proslava bude uvijek u neradni dan i izvan redovnih nedjeljnih slavlja. Ujedno je taj dan između dana Krbavske tragedije (9. rujna) i blagdana Uzvišenja Svetoga Križa (14. rujna). Želimo tu tragediju i sve druge kroz našu povijest gledati u svjetlu pobjedničkog Kristova križa.
Svečana sveta misa bit će u 11 sati, a tko dospije moći će se priključiti u 9.30 križnom putu od crkve Sv. Marka na Krbavskom polju prema Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Pozivamo sve vas da se u što većem broju kao pobožni hodočasnici pridružite ovom slavlju.

Mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup
predsjednik izvršnog odbora za gradnju CHM


Opširnije informacije o projektu mogu se dobiti i na: www.hr-mucenici.hbk.hr i www.gospic.hbk.hr.
Brojevi računa kod Gospićko-senjske biskupije (Senjskih žrtava 36, 53000 Gospić) kod Hrvatske poštanske banke:
kunski: br. 2390001-1100333894 (za Crkvu hrvatskih mučenika),
devizni: 7030-01505912 (Swift:HPBZHR2X) (za Crkvu hrvatskih mučenika)





Post je objavljen 28.08.2008. u 00:18 sati.