Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Reakcije na rusko priznanje Abhazije i Južne Osetije

Europska komisija podržava teritorijalnu cjelovitost Gruzije, objavljeno je u Bruxellesu u utorak nakon odluke ruske vlade da prizna neovisnost dviju odmetnutih gruzijskih pokrajina.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), koja okuplja 56 zemalja, nazvala je ruski potez kršenjem temeljnih načela OESS-a, dok su Francuska, predsjedateljica Europskom unijom i Sjedinjene Države izrazile žaljenje, a članice EU pojedinačnim izjavama osudile potez Moskve.

"Sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a podržavaju teritorijalnu cjelovitost i pun suverenitet Gruzije. To je naše stajalište i pri njemu ostajemo", rekao je glasnogovornik Europske komisije u Bruxellesu.

"Držimo to žalosnom odlukom i podsjećamo da podržavamo teritorijalnu cjelovitost Gruzije", izjavio je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevalier.

Alexander Stubb, trenutačni predsjedatelj OESS-a rekao je da "Rusija slijediti načela OESS-a i poštovati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Gruzije. Rusija mora odmah povući svoje vojnike iz Gruzije i primijeniti sporazum o prekidu vatre", a međunarodna zajednica ne može prihvatiti jednostrano proglašenje tampon zona.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u posjetu Baltičkim zemljama, oštro je kritizirala odluku kao "apsolutno neprihvatljivu", te naglasila da će "Gruzija i Ukrajina postati članice NATO-a"-

Suradnja EU i Rusije mora biti uvjetovana poštivanjem ljudskih prava, demokratskih načela i međunarodnog prava, rekla je Merkel, ali je istaknula da ne želi prekinuti dijalog NATO-a i Rusije.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je u posjetu palestinskom čelništvu na Zapadnoj obali, izrazila je "žaljenje" zbog odluke ruskog predsjednika.

Britanija je odbacila potez Moskve kao odluku protivnu rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, koja ne pridonosi miru na Kavkazu.

"Kategorički to odbacujemo i potvrđujemo gruzijski suverenitet i teritorijalnu cjelovitost", objavljeno je od strane britanskog Foreign Officea.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bild napisao je odmah na svome blogu da je rusko priznanje "svjesno i jasno kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela o stabilnosti u Europi".

Post je objavljen 27.08.2008. u 10:55 sati.