Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bush osudio rusko priznanje Abhazije i Južne Osetije

Američki predsjednik George W. Bush osudio je u utorak odluku predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva da pobunjene gruzijske pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju prizna kao neovisne države, priopćila je Bijela kuća.

"Ta odluka nije u skladu s brojnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN za koje je Rusija glasovala u prošlosti, a također nije u skladu sa sporazumom o primirju, sklopljenom uz posredovanje Francuske, koji je Medvedev potpisao 12. kolovoza 2008.", naglasio je predsjednik Bush u priopćenju.

Američki je predsjednik izrazio očekivanje da će "Rusija biti dorasla svojim međunarodnim obvezama, preispitati svoju neodgovornu odluku, i slijediti pristup zacrtan u sporazumu u primirju".

Teritorijalni integritet Gruzije i granice Gruzije moraju se poštovati, kao i one Rusije i bilo koje druge zemlje, istaknuo je Bush.

"Akcija Rusije samo povećava napetosti i komplicira diplomatske pregovore. U skladu s rezolucijama VS UN koje ostaju na snazi, Abhazija i Južna Osetija su unutar međunarodno priznatih granica Gruzije i tako mora ostati", zaključio je Bush u priopćenju.

Post je objavljen 27.08.2008. u 12:50 sati.