Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osup

Marketing

Robert Pauletić - Debil(nosti) našeg doba, Windows Vista - Paranoja godine, HTV – Katastrofa godine

Nakon dugo vremena Akademija se konačno susrela sa jednom pravom Debilnošću našeg doba. Da podsjetimo, Debilnosti našeg doba predstavlja akademijino posebno priznanje koje se dodjeljuje događajima, osobama ili skupinama odnosno pojavama koje nisu u skladu s konvencionalnom logikom ili sadrže u sebi pretenciozne konstrukcije koje počivaju na logici, ali i na logičkim pogreškama, kombinirano. Priznanje se dodjeljuje i iznimnim debilnostima, koja su u toj mjeri debilna da uspijevaju i unaprijediti čovjekov pogled na svijet, makar to bilo kroz ironizaciju istog. Također, isto priznanje se dodjeljuje za poseban neukus koji proizlazi iz sadržaja manifestirane pojave, ali samo kad taj neukus ima direktne veze sa glupošću specifične isključivo čovjeku.
Kao što ste primijetili priznanja se dodjeljuju i objavljuju kako se pojave. Tako je, prisjetimo se, ovim priznanjem počašćena prva reklama za Fiat Punto (Grande Punto), Pavle Kalinić za članak Nerazumijevanje kultura, hrvatski Sabor za raspravu o homoseksualnim zajednicama, www.blog.hr za gomilu debilnih blogova (uključujući i posebno priznanje AlterBlogu), ali i RTL-ov reality show, Fear Factor. Ova priznanja predlažu visoka tijela Akademije, a o njima odlučuju Odjel za Logiku i Odjel za Estetiku Akademije Nove Moralnosti.
Ove godine, gore navedenoj skupini pridružit će se u naslovu navedeni Debil, Robert Pauletić. Naime, isti je svojim tekstom u Slobodnoj Dalmaciji od 29. srpnja ove godine pod nazivom "Lepi naši gosti su se vratili, i to u velikom broju…" prvo skoro zavrijedio nominaciju u kategoriji Katastrofa godine da bi svojom reakcijom objavljenom 21. kolovoza u istoj tiskovini u kojoj Robert reagira na napise jednog portala koji je kritički pisao o njemu i njegovom tekstu iz Slobodne, definitivno završio sa posebnim priznanjem - Debilnosti našeg doba. Taj kviz-genije, svjedok optužbe u slučaju Glavaš i ratni huškač konačno je dokazao da količina memorije nije u nikakvoj vezi sa pameću i/ili inteligencijom.

Isto je nedavno dokazao i Bill Gates sa Windows Vistom. Međutim, ovaj mikromekani genije otišao je sa svojim novim operativnim sistemom ipak korak dalje te je tako njegova Vista zavrijedila nominaciju u kategoriji Paranoja godine gdje će se sa ostalim paranojama ravnopravno boriti za nagradu OSUP 2008. Moramo napomenuti da je dio nadležnih akademijinih stolova želio Vistu, zbog njene ćudljive i prevrtljive prirode te zamamnog izgleda koji ničem ne služi, vidjeti nominiranu u kategoriji Žena godine. Nije prošlo, naravno.

A kad smo već kod debilnosti, katastrofa, paranoja i beskorisnosti, ne možemo zaobići HTV. Ovu jadnu, javnu, samostojeću, sobnu dalekovidnicu poharalo je zlo. HDZ-ovo čišćenje prešlo je sve granice ne samo dobrog već svakog ukusa. Naime, ubacili su kao glavnu urednicu informativnog programa društveno političku radnicu i "ratnu zločinku" Hloverku, koja je odmah u maniri zlatnog doba komunjarskih čistki gurnula svoje (čitaj HDZ-ove) drugove i drugarice u prve redove, sve ostale pokušala osuditi na robiju autocenzure, a javno lizanje partijskih šupaka pokušala učiniti glavnim načelom novinarskog napredovanja. I, vjerovali ili ne, uspjela u tome. Stanković, Šprajc, Šimurina, Latin, Mikleuševićka, Bago, Štefanić, Ilinčić, Družijanić i drugi ostali su mlaki u svojoj pobuni i vjerni svojim visokim primanjima na uštrb svojih visokih novinarskih načela. Budimo pošteni, tko im na tome može zamjeriti? Akademija? Ne, Akademija će samo ovaj i ovakav HTV nominirati u kategoriju Katastrofa godine. Ah, da, umalo zaboravismo spomenuti crnokosog adezeovca kojemu se evo akademija ni imena ne može sjetiti, a koji je u zadnje vrijeme gurnut da vodi dnevnik. Valjda zato što dobro liže Hloverkino malo dupe, jer dnevnik vodi i uređuje katastrofalno.

Post je objavljen 26.08.2008. u 13:08 sati.