Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Muškarce 'pale' i ružne žene

Jedno istraživanje je pokazalo da bez obzira sjedi li ispred njih atraktivna žena ili neka koja im je potpuno neprivlačna, razina testosterona kod muškaraca skače.


Hormon testosteron izaziva automatsku reakciju u muškarca suočenog sa ženom potičući ga na traženje mogućnosti za snošaj i nije mu pritom važno je li žena privlačna ili ne, pokazala je nova studija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Hormones and Behaviour, a u ispitivanju su sudjelovala 63 mladića, studenata u dobi od 21 do 25 godina koji nisu znali cilj studije.

Nakon 300 sekundi provedenih nasamo sa ženom koju prije nikada nisu sreli, a koja im se u nekim slučajevima i nije sviđala, razina testosterona u muškaraca porasla je prosječno za oko osam posto.

Razina testosterona porasla je jednako bez obzira jesu li razgovarali s mladom ženom koju drže privlačnom ili ženom koja im se i ne sviđa.

Porast razine testosterona donosi vidljive promjene u ponašanju muškaraca u prisutnosti žena, što uključuje podizanje ramena, izbacivanje grudnog koša, jače gestikuliranje rukama, čak širenje nosnica.

Porast razine muškog hormona možda je razlog zašto muškarci ženama pričaju prenapuhane priče o vlastitome poslu, karijeri, obrazovanju ili zaradi, smatraju znanstvenici.

"Znamo da ženu mogu privući takve stvari", rekao je voditelj studije Leander van der Meij sa Sveučilišta Groningen u Nizozemskoj.

U muškaraca koji i inače imaju agresivniji ili dominantniji nastup razina testosterona je čak i viša od prosjeka. Rezultati su pokazali da se razina testosterona kod ispitanika nije mijenjala kada su bili u prostoriji s drugim muškarcem.

Van der Meij zaključuje: "Otkrili smo pojačanu razinu testosterona nakon samo pet minuta izloženosti (muškarca) ženi.

Naši rezultati govore da porast razine testosterona, što smo otkrili, može biti automatski muški odgovor koji aktivira receptore u organima i živčanom sustavu kako bi pripremio ljudsko tijelo za privlačenje u svrhu snošaja."

Net.hr|Hina
20.08.2008.

Post je objavljen 26.08.2008. u 10:27 sati.