Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/humanitarianniskozemac

Marketing

Humanitarna udruga "Pomoc i ljubav" iz Pule


Prije svega lijepi pozdrav iz jesenskog a kako je krenulo moguce i zimskog Amsterdama.
Naime ovdje ljeto nikako da se stabilizira. Dva dana je lijepo i vruce a deset dana je tako hladno da bez dugih rukava ne mozes izaci van. No dobro, to je svakodnevnica ovog „ludog“ grada. No mi necemo danas o vremenskoj prognozi Amsterdama vec o necem sasvim drugom. Naime u svom uvodnom postu kad sam Vam pisao malo o sebi, rekao sam da sam se rodio u Sibeniku ali da sam vec kao mali otisao sa roditeljima zivjeti u Pulu koju smatram svojim domom. Za Pulu me vezu lijepe i drage uspomene, no o tome nekom drugom prilikom. Danas bi napisao par rijeci o Humanitarnoj udruzi „Pomoc i ljubav“ iz Pule, svojevrsne moje podruznice „Hulp en liefde“ iz Amsterdama.

HU „Pomoc i ljubav“ osnovana je prije cetiri godine a jedan od zasluznih je i moja „malenkost“. Naime predsjednik udruge „Pomoc i ljubav“ gosp. Teofik Starcevic i ja znamo se vec godinama. Velika vecina mog humanitarnog rada upravo je prelazila i preko „moje“ Pule. A posto gosp. Starcevic zna jako puno ljudi i zna vrlo dobro kome je pomoc neophodno potrebna tako su uvijek moje humanitarne pomoci „mom“ gradu uvijek isle preko njega. Ispocetka su to bile za mene „male“ (a za nekoga i velike) donacije. No svremenom su krenule i velike donacije. U pocetku smo nase donacije skladistili po raznim garazama, mahom nasih prijatelja, kumova, rodbine. Image and video hosting by TinyPic Kako su donacije svakim danom bile sve vece i vece, jednostavno nam je ponestalo prostora za skladistenje svih tih stvari. Mahom su to bili bolnicki kreveti, invalidska pomagala, invalidska kolica, hodalica, stajalica a naslo se tu i brdo igracaka za djecu, te tehnicke robe za razno razne zdrastvene ustanove. Kako je dosao rat u nasu voljenu Hrvatsku tako su i potrebe za donacijama bila sve vece i vece. Polako sam u svojoj glavi imao u razmisljanju da nam treba jedan veliki i ogromni prostor gdje bi se skladistila sva ta humanitarna donacija i od kud bi dalje sve islo onima kojima je pomoc zaista potrebna.
Naravno, prostor od grada mozete dobiti samo ako imate udrugu iako ni to nije garancija da ce te je sigurno dobiti. Posto ja nisam mogao otvoriti udrugu (jer imam udrugu u Amsterdamu) jedino rjesenje je bilo da udrugu neko registrira tko zivi i radi u Puli. Kako sam dosta suradjivao sa gospodinom Starcevicem logicno je bilo da on pokrene registraciju udruge. No godine su prolazile a mi smo se i dalje snalazili na razlicite nacine. Zbog manjka prostora bili smo ograniceni samo raditi po principu „momentalne isporuke“. Image and video hosting by TinyPic
Sto to znaci? To znaci da bi humanitarnu donaciju odmah isporucili onome tko istu i treba.
No ja se tim nisam mirio i nisam bio zadovoljan tim stanjem. Jer dug je proces od nabave donacije pa sve do isporuke. Ja sam zelio da uvijek donacija bude tu kad netko zatreba. Sto opet to znaci' To znaci da ako imas prostor uvijek mozes poslati i vecu kolicinu donacije koja se mozda u datom trenutku i ne treba ali ce biti tu kad hitno zatreba. Meni je uvijek bilo vece zadovoljstvo kad posaljem dvadeset bolnickih kreveta ili recimo pedeset invalidskih kolica i uvijek sam tezio na tome „da od viska glava ne boli“. I konacno, prije cetiri godine moja zelja je konacno izrealizirana. Gospodin Teofik Starcevic odlucio je, naravno uz moju „malu“ financijsku pomoc osnovati humanitarnu udrugu. Ubrzo nakon osnutka Humanitarne udruge „Pomoc i ljubav“, udruga je od grada Pule dobila na koristenju prosroriju. I to kakvu prostoriju. Prostoriju koja ima preko tisucu kvadrata i nalazi se u staroj gradskoj bolnici u Puli. Prostor je svojedobno koristila ta bolnica kao kuhinju i menzu.
Tako veliki prostor je trebalo i dobrano napuniti ali to je meni bilo jedno veliko zadovoljstvo.
Danas se u toj prostoriji nalaze razno razni donatorski bolnicki kreveti (od obicnih do elektricnih), velik broj invalidskih kolica, velik broj invalidskih pomagala, pelene za odrasle i djecu, velik broj djecjih igracaka, kompjutorska i tehnicka oprema i jos puno toga. Danas kad netko zatreba pomoc, ne treba cekati mjesec-dva da ta humanitarna donacija stigne u Pulu, vec se obrati gospodinu Starcevicu i donacija je tu. Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Naravno da osnivanjem udruge i dobivanjem prostora gospodin Starcevic nije stao samo na tome vec se aktivno (koliko mu to njegov privatni posao dopusta) ukljucio u niz razno raznih humanitarnih akcija. Humanitarna udruga „Pomoc i ljubav“ tako je i sama aktivno sudjelovala i oko pomoci malom Filipu Dobricu (o kojem sam Vam u nazad par posta pisao), zatim u humanitarnoj akciji Aukcija za malu Anju (mala Anja blog), sudjelovala je u par akcija za Zakladu Ana Rukavina, ucestvovala i organizirala niz humanitarnih akcija na Istarskom podrucju izmedu ostalog i veliku humanitarnu akciju kad je organizirala Humanitarni izlet brodom po Istarskom priobalju (izmedju ostalog Brijune) gdje okupila do sad najveci broj Udruga na jednom mjestu ikada od osamostaljenja lijepe nase. Valja naglasiti da je bas na tom humanitarnom izletu doslo do moje i gospodina Starcevica ideje da nas zajednicki vjecni prijatelj Tomislav Kostanjevecki (tata od male Anje) osnuje humanitarnu udrugu. Image and video hosting by TinyPic Ubrzo nakon toga gospodin Kostanjevecki Tomislav osniva Humanitaranu udrugu "Mala Anja" na kojoj sam ja izabran za pocasnog predsjednika. A kojim je tempom ta udruga krenula, na dobrom su putu da za koju godinu postanu vodeca humanitarna udruga u Hrvatskoj. Dakle, Humanitarna udruga „Pomoc i ljubav“ iz Pule od svojeg osnutka pa sve do danas ima jako vaznu ulogu u svemu sto se znacajnog desavalo sto se tice humanitarnog rada. Zadnja velika akcija udruge je bila u aktivnom sudjelovanju u Humanitarnoj rostilajadi koju je organizirala upravo Humanitarna udruga „Mala Anja“ 01 lipnja 2008 godine na Ribnjacima Kljucic brda. Image and video hosting by TinyPic

Sto reci na kraju, nego ako Vas ikad put ponese u Pulu i nesto Vam nepredvidivo iskrsne, obavezno se javite gospodinu Teofiku Starcevicu (nema covjeka u Puli tko ne pozna tog momka) i problem ce ubrzo biti rijesen. Gospodin Teofik Starcevic i njegova Humanitarna udruga „Pomoc i ljubav“ stoje Vam na raspolaganju od 00 do 24h dnevno.

Za sve one koji su mozda htjeli zaviriti na web stranice HU „Pomoc i ljubav“, napominjem da su trenutno stranice udruge u izradi i nije ih u mogucnosti otvoriti.

Do sljedeceg mog javljanja pogledajte jos malo slikica od HU „Pomoc i ljubav“ a ja Vam saljem jedan pomalo „jesenski“ tuzan pozdrav wave iz Amsterdama.
Vas humanitarac niskozemac




Post je objavljen 25.08.2008. u 21:40 sati.