Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

1. rujna EU summit o Gruziji

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija zemlja do kraja godine predsjedava EU-om, odlučio je "na zahtjev" više članica Unije sazvati europski summit u Bruxellesu koji će se posvetiti krizi u Gruziji i odnosima s Rusijom, izvijestilo je jučer francusko predsjedništvo EU-om.

"Izvanredna sjednica Europskog vijeća trebala bi se održati u ponedjeljak 1. rujna 2008. u Bruxellesu", stoji u priopćenju.

"Sjednica će biti posvećena krizi u Gruziji i o daljnjim koracima što će ih EU poduzeti, posebno kada je riječ o pomoći Gruziji i o budućim odnosima s Rusijom", navodi se priopćenju.

Izvanredni europski summit kojeg je sazvala Francuska za sljedeći ponedjeljak treba raspraviti rusko povlačenje iz Gruzije, rekao je danas francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner naglasivši da "problem treba riješiti putem politike".

"Treba utvrditi povlačenje ruskih postrojbi iz Gruzije i razgovarati o budućnosti, jer peta i šesta točka sporazuma Rusije i Gruzije govore o budućnosti", rekao je Kouchner za radio France Inter.

Peta točka sporazuma predviđa da se "ruske vojne snage trebaju povući na linije prije neprijateljstava i da će do pokretanja međunarodnog mehanizma, ruske mirovne snage uspostaviti dodatne mjere sigurnosti".

Šesta točka previđa "pokretanje međunarodnih razgovora o načinima sigurnosti i stabilnosti u Abhaziji i Južnoj Osetiji".

Post je objavljen 25.08.2008. u 16:15 sati.