Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusko Vijeće federacije za priznanje neovisnosti Abhazije i Južne Osetije

Vijeće federacije, gornji dom ruskog parlamenta, izjasnio se danas za priznanje neovisnosti odmetnutih gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije i tu odluku sada treba potvrditi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Senatori su jednoglasno prihvatili deklaraciju kojom se na izvanrednom zasjedanju koje je prenosila televizija, ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva poziva da prizna neovisnosti dviju republika.

"Rusija je 15 godina poštivala teritorijalni integritet Gruzije", rekao je predsjednik Vijeća federacije Sergej Mironov na početku zasjedanja.

"Danas nakon agresije Gruzije na Južnu Osetiju, odnosi više nikada neće biti jednaki", dodao je i napad gruzijskih snaga na tu pokrajinu nazvao "genocidom".

Duma također treba izglasati sličan tekst na izvanrednom zasjedanju tijekom dana.

Frattini poziva Rusiju na oprez

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je pozvao Rusiju na poseban oprez u vezi priznanja gruzijskih republika Abhazije i Južne Osetije.

Frattini je pozvao Rusiju da bude "posebno oprezna" zbog osjetljivosti sadašnje situacije u regiji, prema priopćenju talijanskog ministarstva.

Ministarstvo precizira da je talijanski ministar u ponedjeljak ujutro telefonski razgovarao s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom o stanju rusko-gruzijske krize.

Post je objavljen 25.08.2008. u 16:08 sati.