Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Sud BiH:USTASA NIKOLA ANDRUN-18 GODINA ZATVORA!

Apelaciono vijece izreklo je pravomocnu presudu Nikoli Andrunu zbog ucesca u zlocinima pocinjenim u logoru Gabela tokom 1993.godine.
Apelaciono vijece je u 12 tacaka optuznice proglasilo Andruna krivim za mucenje te saucesnistvo u mucenju i ubistvu pocinjenom tokom 1993 godine u logoru Gabela.
"Brojnost djela,nepotrebna okrutnost,cinjenica da je bio zamjenik upravnika logora i da su mnogi zatocenici bili komsije,uticali su na donosenje ovakve presude",istakla je Azra Miletic,predsjedavajuca Apelacionog vijeca.
"Na osnovu izvedenih dokaza,Vijece je utvrdilo da je Andrun bio zamjenik upravnika logora Gabela,u kojem su vladali nehumani i surovi uslovi.Taj objekat je bio logor po svim svojim obiljezjima",istakla je Miletic.
Vijece je,kako je kazala Miletic,cijenilo"iskren,istinit i korektan"iskaz svjedoka Mirze Colakovica,kojeg je Andrun u septembru 1993.okrutno zlostavljao u logoru Gabela.
"Andrun nije bio primoran da cini zlocine,ali je namjerno nanosio fizicku i psihicku patnju,koja je proizasla iz diskriminatorske osnove prema Bosnjacima.On je imao ovlastenja da izvede zatvorenike,te su njegove radnje bile namjerne i smisljene",obrazlozila je Miletic.
Izricanju presude prisustvovali su clanovi porodice optuzenog,kao i bivsi logorasi iz Gabele te clanovi njihovih porodica.
Sudjenje Andrunu je pocelo u junu 2006.godine.Andrun je prva osoba osudjena pred Sudom BiH za zlocine pocinjene u logoru Gabela u Hercegovini.

Post je objavljen 22.08.2008. u 01:47 sati.