Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

breaking dawn

već smo pri kraju i ne toliko dugih praznika, ljeto nečujno krade boje jeseni i odbacuje lišće, a vrućine su sve manje i manje nepodnošljive. oni bezbrižni još uvijek uživaju na plažama uz osvježenja hladnog mora i poneki dašak vjetra, a oni kojima nije toliko stalo do mora (khm :P) nestrpljivo klikaju po forumima ili wikipediji kako bi se natrpali što većim hrpama podataka o nadolazećim filmovima.

upozorenje 1! *sve je puno linkova :)
upozorenje 2! *potrudila sam se; vrijedno čitanja :D

---

recenzija bez spoilera. nema straha za vas koji još niste bacili od sunca potamnjele šape na knjigu. jer to ni nije recenzija; više najava i obavještavanje u vezi nadolazeće knjige i filma.


teško mi je naći pravi način kako početi jer se čvrsto vežem za knjige koje baš onako čitam iz gušta. upijam miris nedotaknutih stranica i osjećaj dodira stranica kroz koje sam već jednom (ili nekol'ko puta) bez daha prohujala. nisam mirna ako je font slova premalen ili čudnjikav pa se namrgođeno gnijezdim dok čitam i nervozno mašem nosom lijevo-desno.
suđenje knjige prema koricama je uvijek bila neka vrsta skrivene specijalnosti. smatram da ako je piscu dovoljno stalo do knjige, srce mu neće biti na mjestu ako se ne napravi dobra naslovnica i točka. knjige rastvaraju krila mašte kojom mi upravljamo i odlučujemo koliko ćemo joj se posvetiti tijekom čitanja. stvaramo svoje likove, svoja mjesta radnje, svoje mirise, svoje efekte. a onda naprave film -.- pa kud puklo.


red je da krenem na četvrti (a ujedno i posljednji) nastavak već dobro nam poznate američke spisateljice stephenie meyer.

breaking dawn ili, kako su naši prevoditelji preveli, praskozorje *ne skriva ogorčenost*. prijevod bi, kako smo dsk i ja laički zaključile, uhu ljepše sjeo kao 'svitanje'. ali ostavit ćemo hrvatske umove da žanju što su posijali -.- poster sam ugledala u algoritmu, u kojem će se 29. kolovoza održati svojevrsni breaking dawn party. pa ajde sad svi vi koji želite primjerak knjige na hrvatskom, a uz to i dobru zabavu, brzo u algoritam. također se dijele i majice uz kupljenu knjigu. ako netko ne želi majicu ili poster (ako nabasate na njega kojim slučajem), ja ću cupkati ovdje raširenih ruku i voljno primiti višak *treptrep*. više o partyju/promociji možete saznati na forks forumu. potrebno se registrirati, potvrditi dolazak te kupiti jedan primjerak and you're good to go.


knjiga je podijeljena na tri dijela (iz perspektive bella-jacob-bella po tom redoslijedu).
čitala sam na engleskom, iako vjerujem u hvalevrijedne prevodilačke sposobnosti vladimira cvetkovića severa, još uvijek sam mali skeptik od korica. a i zbog sentimentalne vrijednosti.

kako čitati breaking dawn? pa, definitivno od početka i, po mogućnosti, na engleskom. prije toga je preporučljivo pročitati ranije nastavke :D da ne bi bilo zabune: sumrak (twilight), novi mjesec (new moon) i pomrčinu (eclipse). uz to se oboružajte tišinom, penkalom + malim samoljepljivim papirićima za citate i mekanim jastukom. za svaki slučaj.

radnja kreće kada se u prvoj knjizi prosječna srednjoškolka bella, koja se tek doselila u kišni gradić forks, zaljubljuje u tajanstvenog, dreamy ne-toliko-prosječnog edwarda, člana obitelji cullen. nastaju razni problemi koji bi se trebali razriješiti u četvrtoj knjizi, praskozorju (svitanju!, svitanju!). naime, on je vampir (ali psst!). rezultat je neraskidiva ljubav između belle i edwarda; ona bi umrla za njega, on bi umro za nju. u prvoj knjizi tu je james, ozloglašeni vampir koji došeta do posjeda cullenovih te odluči loviti bellu za rekreaciju. u drugoj knjizi je već malo dramatičnije i više love-wise jer bellin prijatelj jacob otkriva da je vukodlak, a edward se odlučuje žrtvovati odlaskom da bi spasio his loved one. u trećoj, pak, se pojavljuje opasnost vampirice victorie i novorođenih vampira koji ubijaju u okolici forksa tražeći osvetu. ovo je samo površni pregled radi razumijevanja; detaljnije jedino možete ako pročitate :)

još više o svakoj knjizi pojedinačno potražite na wikipediji jer nemam namjeru analizirati i uništiti doživljaj pa da me poslije tuku. dsk i ja ćemo zajedničkim snagama i gigglovima (edward! :D) napisati recenziju sumraka (čitaj: izanalizirati do besvijesti). sumrak na velika platna američkih kina dolazi 21. studenog. našem dobrom starom (s avionsko udobnim sjedalima *reklama*) cinestaru držimo fige da brzo brzo obnovi program pa da pogledamo sumrak što prije. ipak, ne bi mi bile prave blogerske novinarke da ne upadnemo na samu premijeru *digne obrvu*


*posebno za ljubitelje edwarda/serijala :P; na facebooku su otvorene grupe koje bi vas mogle zanimati ;); klik i klik
**u post su redom uvrštene naslovnice cijelog serijala ^^



thora

Post je objavljen 19.08.2008. u 23:00 sati.