Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Scheffer: Gruzija će jednog dana biti u NATO-u

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer izjavio je da nije otklonjena mogućnost ulaska Gruzije u NATO i da će ta zemlja jednom biti njegova članica, bez obzira što se Rusija toga pribojava.

"Gruzija je cijenjeni partner i prijatelj koji će se jednog dana priključiti NATO-u", rekao je na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu po završetku sjednice Sjevernoatlantskog vijeća.

"Deklaracija iz Bukurešta ostaje na snazi", dodao je misleći pri tomu na točku 23. Deklaracije NATO summita iz Bukurešta kojom je Gruziji obećan nastavak puta prema članstvu u NATO-u. Cjelokupnu Deklaraciju možete pročitati na stranicama OPSA-e ovdje.

Scheffer je na konferenciji ocijenio da je prekid ruske ofenzive na gruzijskom teritoriju "velika stvar, ali nije dovoljna".

"To je velika stvar, ali nije dovoljna", rekao je čelnik NATO-a u svezi s odlukom ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da prekine rusku vojnu operaciju u Gruziji.

Upozorio je da je nužan povratak na "status quo ante" i da se sve nazočne snage moraju povući na položaje koje su zauzimale do početka sukoba 6. kolovoza.

Na današnjem sastanku Sjevernoatlantskog vijeća izražena je duboka zabrinutost eskalacijom nasilja u Gruziji kao i žalost za izgubljenim životima civila. Također Savez je osudio prekomjernu i nerazmjernu uporabu sile od strane ruskih vojnih snaga u Gruziji.

Tbilisi traži "vojnu pomoć" NATO-a

Gruzija je na današnjem sastanku Sjevernoatlantskog vijeća zatražila "vojnu pomoć" NATO-a radi zamjene svog radarskog sustava uništenog u ruskoj ofenzivi.

Na tiskovnoj konferenciji gruzijski veleposlanik pri savezu Revaz Eshdze potvrdno je odgovorio na novinarsko pitanje je li zatražio "vojnu pomoć" NATO-a.

"Za početak, imamo teškoća s našim radarskim sustavom koji je uništen i zatražili smo novu opremu", rekao je.

Gruzijski diplomat nije htio iznijeti potankosti o drugim zahtjevima za pomoć podnijetim na susretu s veleposlanicima 26 zemalja NATO-a, ali je istaknuo da očekuje "odgovor čim prije".

"Surađujemo s Vojnim vijećem NATO-a i razgovarali smo o svim mogućnostima, uključujući i vojnu pomoć", dodao je.

Rusija nastavlja bombardirati Gruziju

Nekoliko gruzijskih sela danas je još bilo na meti ruskih bombardera, premda je Moskva objavila da je prekinula vojne operacije, priopćilo je gruzijsko predsjedništvo.

"Tri sela se u ovom trenutku bombardiraju", rekla je glasnogovornica predsjedništva Nato Parchaladze.

Riječ je o selima Ruisi, Sakorsiko i Agara, gdje je pogođeno vozilo hitne pomoći, dodala je.

Nešto ranije u utorak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je izjavio na državnoj televiziji da je "donio odluku" o prekidu ruske operacije kojom se "Gruziju htjelo natjerati na mir".

Slika: NATO

Post je objavljen 12.08.2008. u 19:16 sati.