Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

JA BOSILJAK SIJEM, MENI PELIN NIČE


Photobucket
Prvo bih trebala da udavim s latinskim nazivima desetak podvrsta i formi bosiljka da pokažem koliko sam pametna i upoznata, ali mislim da je dovoljan samo onaj glavni: Ocimum basilicum L.
Nesretna djevojka iz narodne pjesme nije jedina kojoj ne niče bosiljak. Moj susjed uporno svake godine uredno sije ovu jednogodišnju biljku, žalosno zaključi da mu i opet nije nikla, ode kod jedne babe kojoj bosiljak buja k'o blesav, donese presadu, pažljivo je posadi i nakon nekog vremena zaključi kako je i presada krepala. Izuzetno mu s vremena na vrijeme niknu jedna ili dvije biljčice, a on ih njeguje s puno nježnosti, samo što ne zabrani gledanje i mirisanje. Bosiljak zaista predivno miriše.
Ne znam zašto je susjedu toliko stalo jer nije baš u cvijetu mladosti, ali u svakom slučaju bliže je tome nego ona baba kojoj bosiljak buja. Tako je to u životu: kome treba njemu nema.
Bosiljak je naime biljka koja pripada mladosti.
Na naš kontinent stigao je iz tropskih područja južne Indije još u antičko doba, ali ga je naš narod prisvojio kao najrođenijeg i uvrstio ga i u narodne i u vjerske običaje. Kad djevojka zatakne stručak bosiljka poručuje da je zrela i spremna za udaju. Tako je bar prije bilo, a ne bih ulazila u ono „sad“ jer bih trebala pisati o marihuani iza koje svakako pelin niče.
Ono što me zapanjuje je kakvo to šesto čulo posjeduje narod da zna za bosiljak i prije bosiljka. Naime, analizom eteričnog ulja bosiljka su ustanovljene dvije komponente sastojka eteričnog ulja karakteristične za bosiljak: juvocimen I i juvocimen II, koji su analogni juvenilnim hormonima. Nauka je i u ovom slučaju dokaskala za narodnom intuicijom, pa se čovjek osjeća blesavo da tom istom narodu preporučuje travu bosiljka za uznemirene tinejdžere jer čaj od bosiljka smiruje, stimulira pozitivno raspoloženje, pozitivan način razmišljanja i koncentraciju, utiče na nesanicu, glavobolju, vrtoglavicu i migrenu. Posebno je interesantan uticaj na organske probleme vezane za odrastanje, počevši od stimuliranja zaostalih menstruacija do liječenja masne, bubuljičave pubertetske kože. U narodu se preporučuje i za poticanje spolnog nagona, ali nauka još nije dotle došla.
Naravno, niko ne brani ni zreloj populaciji da bosiljkom liječi masnu kožu, izgubljeni radni elan, snuždenost, nervozno grčenje želuca, poremećaja probave usljed uzimanja sintetskih lijekova i tako to. Možda i mi zrelci sa stručkom bosiljka u spavaćoj sobi ostanemo bez nesanice sanjajući mladalačke snove, ili, ne daj bože, doživimo i nešto konkretnije!
Ako se ne spomene bosiljak i kao začinska biljka, pored ljekovite i aromatske djelatnosti, ispašće da je priča o bosiljku nepotpuna. Bosiljak u hrani djeluje na varenje, na apetit, na „pjevanje“ iz debelog crijeva, a iznad svega na ukus.
I tu bi sad trebala neka lijepa slika lijepe hrane sa bosiljkom kao glavnim začinom, ali ovdje za mene sve završava. Mojoj kuhinji događa se ručak u onolikoj mjeri u kolikoj se mom susjedu događa da mu naraste bosiljak


Post je objavljen 19.08.2008. u 09:26 sati.