Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tjeramposvom

Marketing


Ako niste znali, u Gunji je veliki postotak muslimana... Pa eto... Ljudi o njima i njihovoj vjeri ne znaju puno pa sam odlučila nešto napisati..... Spomenut ću samo neke bitne pojmove..... Čisto malo radi opće kulture...:))

Image and video hosting by TinyPic

ISLAM(slam latinično:islam, predanost Bogu), monoteistička svjetska religija utemeljena je u Arabiji u VII. stoljeću. Utemeljio ju je Muhamed, a njezini sljedbenici nazivaju se muslimani. Pripada tipu objavljene i pravne religije. Islam znači religiju (din), stav predanosti Bogu (iman) i civilizaciju (ovozemaljsko uređenje zajednice po islamskim zakonima). Islamska era počinje 622., kad se Muhamed sa svojim pristašama seli iz Meke u Medinu (hidžra).

Image and video hosting by TinyPic

Kur'an-sveta knjiga Islama. Muslimani vjeruju da je Kur'an objava Božjih riječi i kulminacija Božje objave čovječanstvu, preko Božjeg poslanika Muhameda. Prenošenje je trajalo 23 godine posredstvom anđela Gabriela (ar. Džibril). U njoj se definira islamski vjerozakon - šerijat. Šerijat interpretiran kroz islamsko pravo (ar. fikh) uz pomoć hadisa (riječi i djela Muhameda) nastoji usmjeriti živote muslimana u skladu s Islamom.

Image and video hosting by TinyPic

DŽAMIJA-Džamija je islamska bogomolja, mjesto klanjanja, zajedničke molitve muslimana. To, međutim, ne uključuje svetišta, objekte raznih sekti ili drugih duhovnih građevina.
U džamiji nema slika svetaca ili proroka, niti religiozne glazbe. Umjesto slikovnih prikazivanja religioznih podloga Biblije i priča o svecima, u džamijama se pojavljuje arapska kaligrafija, a mjesto kršćanske crkvene glazbe predavanje iz kurana, uvijek na arapskom jeziku. U vrijeme ramazana se recitira cijeli kuran. Uz džamiju se često nalazi i medresa, što je arapska riječ za školu, koja je prije svega islamska, religiozno obilježena obrazovna ustanova i obično čini s džamijom jedinstveni građevinski kompleks. Veličanstveni primjerci ove vrste arhitekture nalaze se, primjerice, u Samarkandu

Image and video hosting by TinyPic
(Ovo vam je Gunjanska džamija)

MEZARJE je muslimansko groblje. Kod muslimana se klanja dženaza, nakon čega se tijelo na tabutu prenese do mezara, gdje se sahrani

Image and video hosting by TinyPic
Gunjansko mezarje

RAMAZAN-deveti mjesec u islamskom kalendaru.To je za muslimane sveti mjesec jer je u njemu počela Objave Kurana, u mubarek noći Kadra U tijeku ramazana muslimanima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Za vrijeme Ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana.

KURBAN BAJRAM ili Hadži-bajram je Islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.
Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat objed za goste. Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

MEDRESA (arapski:madaris) znači doslovno "mjesto podučavanja", škola. U užem smislu, pojam označava vrstu islamske visoke škole.
Medrese su u početku nastajale "pobožnim zakladama". Darovatelj je imao pravo u školi nastaloj od njegove zaklade određivati ukupan nastavni program, broj učenika kao i učitelja. Sa medresom je nastala jedna islamska institucija čiji je izgled bio određen objedinjavanjem dvoranama za molitvu, učionicama, bibliotekom i internatom za studente, a mogle su imati duhovni ali i svjetovni karakter. Biblioteka je sadržavala, pored religiozne literature, i tekstove iz područja matematike, medicine, gramatike, astronomije, geografije i filozofije.

Image and video hosting by TinyPic

MOJ DOŽIVLJAJ DŽAMIJE-vjerovali ili ne, mi u Gunji imamo i džamiju i mezarje.... Stavila sam gore slike! Kao manja bila sam u džamiji. Pitali smo u školi Gunjanskog efendiju smijemo li doći i on nam je rekao da smo dobrodošle kada god poželim..... 2-3g za redom sam išla... Bilo je to neobično iskustvo... Ne smiješ doći u ničem kratkom i moraš imati maramu na glavi... Na ulazu se svi moraju izuti. Žene idu gore, a muškarci dole... dakle moraju biti odvojeno. Čak sam i klanjala. Stvarno neobično i zanimljivo iskustvo. Potpuno drugačije nego u crkvi.... Volim slušati o drugim ljudima, drugim vjerama... pa me to sve zanimalo... Čak sam išla jedno vrijeme i u zbor koji je efendija osnovao... Pjevale su se sevdalinke... Ali taj zbor nije dugo opstao.. Ne znam zašto... stvarno je bilo prekrasnih pjesama... Naravno da sam i u to vrijeme padala na te srcedrapajuće :) Eto svašta sam ja u životu probala...:) Sad u Gunji imamo i kud "Behar".... Ali u tom se nisam okušala jer sam otišla iz škole dok ga još nisu osnovali :)))

Eto.. nadam se da ste nešto naučili...:))
Pozzzz swima!!!


Post je objavljen 18.08.2008. u 00:52 sati.